WADA spoort Russen aan tot openbaar maken dopingzaak Valieva

23 oktober 2022 21:19:55

MONTREAL (ANP/DPA) - Het mondiale antidopingbureau WADA heeft het Russisch antidopingbureau Rusada aangespoord de uitspraak in de dopingzaak van kunstrijdster Kamila Valieva openbaar te maken. Rusada kwam vrijdag met een korte verklaring waarin het aangaf het onderzoek en de uitspraak geheim te houden.

Omdat Valieva 15 jaar was op het moment van de positieve dopingtest en daarmee minderjarig, is Rusada niet verplicht om details van de zaak naar buiten te brengen. WADA wijst er echter op dat de kwestie al openbaar is sinds Valieva begin dit jaar tijdens de Olympische Spelen van Beijing verzeild raakte in de dopingaffaire. "Om die reden moedigt WADA aan de zaak openbaar te maken."

Valieva leidde Rusland in Beijing naar het goud in de landenwedstrijd, maar een dag later kwam naar buiten dat ze eind vorig jaar positief had getest op een verboden middel. Het leidde tot een dagenlange rel op de Winterspelen. Sporttribunaal CAS bepaalde in een spoedzitting dat Valieva ondanks haar dopingzaak toch mocht meedoen aan het individuele toernooi. Vanwege haar minderjarigheid genoot ze een 'beschermde status'.

Nog altijd zijn geen medailles uitgereikt voor de landenwedstrijd op de Spelen. In afwachting van een uitspraak is de uitslag onder voorbehoud. De Amerikaanse kunstrijdsters eindigden in Beijing als tweede achter Rusland. Directeur Travis Tygart van het Amerikaanse antidopingbureau Usada reageerde verontwaardigd. "Als ze wordt vrijgesproken, is er niets te verbergen. Het geheimhouden van de uitspraak en van de feiten maakt van het hele proces een aanfluiting", zei hij.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022