Wielerunie UCI wil veldrijder Aerts voor twee jaar schorsen (2)

29 december 2022 10:30:23

N i e u w bericht, meer informatie door het hele bericht

BRUSSEL (ANP) - De internationale wielerunie UCI wil de Belgische veldrijder Toon Aerts voor twee jaar schorsen. Dat maakte de renner zelf bekend op een persconferentie. De 29-jarige Aerts testte begin dit jaar, bij een dopingcontrole buiten de wedstrijden om, positief op het verboden middel letrozol metaboliet.

De schorsing zou betekenen dat Aerts pas in februari 2024 weer in actie mag komen. Hij gaat beroep aantekenen tegen de beslissing van de UCI. "Deze straf voelt als puur onrecht, elke zuivere sporter loopt met de huidige regelgeving het risico om onschuldig geschorst te worden. De minieme hoeveelheid in mijn bloed geeft ook aan dat het niet om vrijwillige doping gaat", zei Aerts.

De UCI heeft onderkend dat Aerts het verboden middel niet bewust tot zich heeft genomen en daarom wordt hij niet voor vier jaar geschorst, zoals gebruikelijk is bij intentioneel gebruik.

Om een straf te ontlopen of strafvermindering te krijgen, is het volgens Aerts en zijn management echter nodig om juridisch aan te tonen dat de aangetroffen kleine hoeveelheid letrozol metaboliet in het bloed van de veldrijder terechtkwam door voeding of een vervuild voedingssupplement. Aerts: "De UCI hanteert geen ondergrens voor dit product. Als de dopingtest enkele uren later zou zijn geweest, dan was er misschien niets gevonden."

Aerts gaat naar het antidopingtribunaal (ADT) van de UCI om alsnog zijn gelijk te halen. "Bij het ADT zullen we tenminste zelf aan tafel kunnen zitten en ons verhaal kunnen vertellen. Tot nu toe was er geen ruimte voor emotie of nuance", aldus de manager van de renner, Yannick Prévost.

Aerts zit sinds september zonder ploeg. De samenwerking met Baloise Trek Lions werd enkele maanden geleden in onderling overleg beëindigd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022