Russisch antidopingbureau Rusada pleit kunstrijdster Valieva vrij

13 januari 2023 17:57:14

MOSKOU (ANP) - Het Russische antidopingbureau Rusada gaat kunstrijdster Kamila Valieva niet straffen voor het overtreden van de dopingregels in aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing. Volgens Rusada is er geen sprake van "schuld of nalatigheid" door de nu 16-jarige Russische met betrekking tot de positieve drugstest in december 2021, meldt wereldantidopingbureau WADA.

Valieva testte positief op de verboden stof trimetazidine tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen op de Spelen. Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen. Als 15-jarige had ze volgens het sporttribunaal een beschermde status. Bevangen door zenuwen strandde de favoriete daar op de vierde plaats.

Rusada wilde tot voor kort het dopingonderzoek van Valieva niet delen, omdat de schaatsster minderjarig is.

Het WADA zegt "bezorgd" te zijn over de bevindingen van Rusada en overweegt hoger beroep aan te tekenen bij het internationale sporttribunaal CAS.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023