Wielrenner López na ontslag bij Astana naar Colombiaanse ploeg

9 januari 2023 12:19:49

MEDELLÍN (ANP) - De Colombiaanse wielrenner Miguel Ángel López heeft een nieuwe werkgever gevonden. De 28-jarige klimmer, die vorige maand werd ontslagen bij Astana omdat hij nauwe banden zou hebben met een controversiële 'dopingdokter', ondertekende een contract voor een jaar bij de Colombiaanse ploeg Medellín EPM. Dat team rijdt op continentaal niveau, het derde niveau. Het is de bedoeling dat López later deze maand al debuteert voor Team Medellín in de Ronde van San Juan.

De Colombiaan, bijgenaamd Superman, boekte in 2020 een etappezege in de Tour de France en won al drie ritten in de Vuelta. Hij eindigde in 2018 zowel in de Giro als de Vuelta als derde in het klassement. Zijn beste eindklassering in de Tour is de zesde plaats in 2020.

Astana besloot López eind juli te schorsen, nadat hij bij aankomst op de luchthaven van Madrid was verhoord door de Spaanse justitie over zijn relatie met dokter Marcos Maynar. De ploeg hief die schorsing al snel weer op, omdat Astana op basis van de informatie die het kreeg van de Spaanse autoriteiten en de internationale wielerbond UCI geen reden zag om de Colombiaan langer aan de kant te houden. López kon daardoor meedoen aan de Ronde van Spanje. Hij eindigde in de Vuelta als vierde.

Astana kreeg recentelijk nieuwe informatie, die erop wees dat López wel degelijk banden heeft met de omstreden dokter tegen wie een onderzoek loopt wegens dopingzaken en witwassen. Zijn contract werd daarom beëindigd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023