Geen Russen en Belarussen op Europese Spelen 2023 (2)

29 maart 2023 13:36:28

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

KRAKAU (ANP/DPA) - Sporters uit Rusland en Belarus blijven uitgesloten van deelname aan de derde Europese Spelen in de Poolse stad Krakau deze zomer. Het organisatiecomité volgt daarmee niet de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité om Russen en Belarussen onder neutrale vlag weer te laten meedoen aan internationale wedstrijden.

"Het standpunt van het organisatiecomité blijft ongewijzigd", meldde de organisatoren woensdag aan het Duitse persbureau DPA. Vertegenwoordigers van het Europees Olympisch Comité besloten in oktober al dat atleten uit de genoemde landen niet aan de Europese Spelen kunnen deelnemen vanwege de Russische agressie tegen Oekraïne.

De derde editie van de Europese Spelen vindt plaats van 21 juni tot en met 2 juli in Krakau. Delegaties uit ongeveer vijftig landen doen mee. Er staan meer dan 25 sporten op het programma. Voor sommige sporten geldt het evenement als een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De mondiale atletiekbond World Athletics geeft evenmin gehoor aan de oproep van IOC en houdt vast aan de schorsing van Russische en Belarussische atleten vanwege de oorlog. "Zoals het IOC zelf al aangaf, is het de verantwoordelijkheid van de internationale federaties om hierover te beslissen", aldus een verklaring.

World Athletics hief vorige week wel de dopingschorsing op van Rusland, die al sinds 2015 van kracht was na de ontdekking van een door de staat geregisseerde dopingcultuur. Volgens de bond is het antidopingbeleid nu voldoende op orde. De atletiekfederatie gaf toen ook meteen aan dat Russen en Belarussen niet welkom zijn bij internationale wedstrijden zolang de oorlog tegen Oekraïne voortduurt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023