Canadese kunstschaatsers eisen brons na schorsing Valieva

26 februari 2024 15:58:56

LAUSANNE (ANP) - Canada is bij het hof van sportarbitrage CAS in beroep gegaan tegen de nieuwe rangschikking in de landenwedstrijd bij het kunstrijden op de Olympische Spelen van Beijing. De Canadese kunstschaatsers vinden dat zij recht hebben op de bronzen medaille.

Door de dopingschorsing van Russin Kamila Valieva raakte het Russische team het goud kwijt aan de Verenigde Staten, maar eindigde het team na aftrek van de punten van Valieva nog wel op de bronzen derde plek in de landenwedstrijd. De Canadese schaatsers eisen dat Rusland naar de vierde plaats wordt teruggezet.

De Internationale schaatsunie ISU paste de rangschikking aan na de recente uitspraak van het CAS in de geruchtmakende dopingzaak van Valieva. Het hof schorste haar voor vier jaar en al haar titels vanaf 25 december 2021 zijn haar afgenomen. Het Internationaal Olympisch Comité kondigde na die herziene uitslag aan dat het goud in de landenwedstrijd naar het team van de Verenigde Staten gaat. Japan schoof op naar het zilver en Rusland bleef achter met brons.

De Russische schaatsers, inclusief Valieva, zijn overigens ook in beroep gegaan bij het CAS. Zij willen dat de oorspronkelijke rangschikking in de landenwedstrijd weer in ere wordt hersteld, dus met het goud voor het Russische kunstschaatsers.

Het CAS kon nog niet aangeven wanneer het de beroepen gaat behandelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024