Herzog ten onder aan de stress

12 december 2010

EK CROSS

ALBUFEIRA (ANP) - Haar hele leven staat volledig op z'n kop. Adrienne Herzog haakte zondag al na een paar minuten af in de strijd om de Europese crosstitel. Het dopingschandaal in de Spaanse atletiek, waar haar coach Manuel Pascua een belangrijke rol in speelt, maakte haar (atletiek)toekomst in Madrid uiterst onzeker.

,,Het is de belangrijkste reden dat ik zo van slag ben'', reageerde ze na afloop. ,,Ik weet niet hoe de toekomst eruit ziet. Ik loop hier een wedstrijd en weet niet wat er gaat gebeuren'', zei de winnares van het brons in 2009 na de voor haar dramatisch verlopen race. De Europese titel ging naar de Portugese Jessica Augusto. De Turkse Binnaz Uslu greep zilver, voor de Portugese Dulce Felix.

Herzog was klaar voor de EK. Ze won een paar weken geleden de Warandecross in Tilburg. Ze was in vorm om zondag in Portugal iets moois neer te zetten. In een paar dagen tijd veranderde haar hele leven. Donderdag sloeg de Spaanse justitie toe, met tal van huiszoekingen en aanhoudingen. Ook Herzogs trainer Manuel Pascua behoorde tot de arrestanten. De Nederlandse atlete moest zelf ook een verklaring afleggen. ,,Mijn eerste reactie was: ik loop helemaal niet. Maar ik heb hard getraind. Ik wilde gewoon lopen.''

De stress die de hele situatie bij haar opriep, werd Herzog echter zondag al snel te veel in Albufeira. ,,Ik kwam voor een goed resultaat, maar dat zat er helemaal niet in. Ik heb geprobeerd het weg te stoppen, maar dat is me niet gelukt.'' Herzog woont sinds 2009 in Madrid, waar ze meetraint in de groep van de Spaanse kampioenenmaker Pascua. Van doping zegt ze in Spanje nooit iets in haar omgeving gemerkt te hebben.

Door alle toestanden meldde ze zich totaal van slag in Portugal. Hoe haar toekomst er nu gaat uitzien, kon ze zondag niet zeggen. ,,Madrid is mijn thuisbasis. Dat valt helemaal in duigen. Ik weet niet eens waar ik maandag naartoe ga. Naar Spanje of naar Nederland. Misschien wel even naar Amerika, waar mijn vriendje woont'', zei ze voor de camera van de NOS. ,,Ik voelde me happy in Madrid. Het weer, mijn trainingsgroep. Alles was er in orde. Een groot deel van mijn trainingsgroep is er nog, maar er moet wel een trainer zijn.''

Herzog was binnen de Nederlandse afvaardiging de grootste medailletroef in Albufeira. Ook van junior Jesper van der Wielen werd veel verwacht. Hij deed aanvankelijk mee om de medailles maar eindigde uiteindelijk als zevende. Bij de senioren was Michel Butter de beste man. Hij liep naar de zestiende plaats. Sergej Lebid liet zien dat hij ondanks zijn gerespecteerde leeftijd nog steeds een klasse apart is in het veld. De 35-jarige atleet uit Oekraïne veroverde zijn negende Europese crosstitel.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010