Van Houts betrapt op gebruik clenbuterol (3)

16 december 2010

N i e u w bericht, meer informatie in 1e alinea

LUYKSGESTEL (ANP) - De Nederlandse mountainbiker Rudi van Houts is betrapt op het gebruik van clenbuterol. De sporen van het verboden middel zijn eind oktober bij een out-of-competition-controle in zijn lichaam aangetroffen, zo bleek donderdag toen de resultaten van die controle werden bekendgemaakt. Het is nog niet bekend of, en voor hoe lang Van Houts wordt geschorst. ,,Naar aanleiding van de contra-expertise wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn'', aldus een woordvoerster van wielerbond KNWU.

Van Houts, onlangs uitgeroepen tot mountainbiker van het jaar in Nederland, zegt dat hij onschuldig is. De 26-jarige mountainbiker heeft de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer ingeschakeld om dat te bewijzen.

Van Houts werd gecontroleerd kort nadat hij was teruggekeerd van een reis naar Mexico. ,,We hebben in Mexico veel vlees gegeten en het zou heel goed kunnen dat de clenbuterol daar heeft ingezeten. Anders zou ik het niet weten. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen.'' Van Houts heeft op eigen initiatief meteen een haaranalyse laten doen.

In het lichaam van de mountainbiker werd een minieme waarde van 30 picogram clenbuterol aangetroffen. Ter vergelijking: bij Tourwinnaar Alberto Contador, die eind september ook op het middel werd betrapt, was de hoeveelheid 50 picogram. Dat is een hoeveelheid die liefst 400 keer kleiner is dan wat door het WADA geaccrediteerde laboratoria ten minste moeten kunnen opsporen.

In oktober werd de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtsjarov vrijgesproken, nadat aanvankelijk een geringe hoeveelheid clenbuterol bij hem was gevonden. Een haaranalyse pleitte hem vrij. Bij de Italiaanse wielrenner Alessandro Colo werd tijdens de Ronde van Mexico clenbuterol in zijn lichaam gevonden. Zijn advocaat en een bioloog ontdekten officiële gegevens waaruit blijkt dat 18 procent van het vlees dat in Mexico wordt geconsumeerd, is behandeld met clenbuterol.

,,Ik klamp me vast aan deze eerdere zaken'', aldus Van Houts. ,,Ik geef het niet zomaar op. Als je weet dat je niets hebt gebruikt, is er alle reden om aan te tonen dat je onschuldig bent.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010