Van Gelder krijgt nieuwe kans van turnbond (2)

22 december 2010

N i e u w bericht, meer informatie

BEEKBERGEN (ANP) - De gymnastiekbond KNGU geeft Yuri van Gelder de kans alsnog terug te keren in het topturnen. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen de turner en vertegenwoordigers van de bond. Daarbij speelde sportkoepel NOC*NSF een bemiddelende rol.

Van Gelder keerde afgelopen zomer terug op de turnvloer na een dopingschorsing van een jaar. De ringenspecialist was betrapt op het gebruik van cocaïne en bezocht een afkickkliniek. In oktober zou hij deelnemen aan de WK in Rotterdam maar kort ervoor werd hij uit de ploeg gezet omdat hij had bekend opnieuw cocaïne te hebben gebruikt.

Vorige week onthulde de turner dat die bekentenis vals was. Hij kon de druk niet aan en wilde een breuk forceren. Bond en turner waren inmiddels in gesprek en hebben uiteindelijk dankzij bemiddeling van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, overeenstemming bereikt over de wijze waarop Van Gelder in de toekomst weer op topniveau kan turnen.

De verzoening is opmerkelijk. Beide partijen spraken rond de WK van een vrijwel onherstelbare vertrouwensbreuk. Bondsvoorzitter Jos Geukers meende dat de deur voor Van Gelder om als als topturner voor Nederland uit te komen in het slot was gevallen. De turner liet bij monde van advocaat Cor Hellingman weten een schadeclaim te overwegen. Door het naar buiten brengen van zijn cocaïnebekentenis had de turner forse imagoschade geleden.

Hendriks constateerde dat beide partijen toenadering wilden. Van Gelder erkende dat hij naast de medische steun die hij van de KNGU en andere deskundigen krijgt vooral zelf wil en moet blijven werken om zowel mentaal als fysiek topfit te zijn. ,,Ik ben blij met de gesprekken. Het is goed dat mijn privacy beschermd blijft. Ik ben altijd blijven trainen en zal er alles aan doen om mij topfit te kwalificeren voor de wedstrijden”, meldde Van Gelder in een verklaring.

De KNGU gaf toe dat het rond de verwijdering van Van Gelder uit de WK-selectie terughoudender had moeten zijn. ,,Uit de gesprekken van de afgelopen dagen met Yuri is ons gebleken dat hij een goed plan heeft om weer 100 procent gezond en topfit te worden. We werken daar graag aan mee. Zodra zijn gezondheid dat toestaat zullen we hem ook weer opnemen in de kwalificatieprocedures voor wedstrijden”, liet Geukers weten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010