Uitspraak zaak-Contador half februari (2)

19 januari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP/RTR) - De Spaanse wielerbond RFEC komt in de eerste helft van februari met de langverwachte uitspraak in de dopingzaak rond Alberto Contador. Dat liet voorzitter Juan Carlos Castano woensdag weten. ,,Tussen 10 en 15 februari komen we met de straf of vrijspraak voor Contador'', zei Castano.

De Spaanse wielrenner, drievoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk, kreeg eind augustus een voorlopige schorsing opgelegd voor een positieve dopingtest. In een urinemonster van Contador tijdens de laatste Tour werden minieme hoeveelheden van het verboden spierversterkende middel clenbuterol gevonden, volgens de Spanjaard als gevolg van het eten van vervuild vlees.

De internationale wielrenunie UCI hecht weinig waarde aan die verklaring en heeft de RFEC verzocht stappen te ondernemen. De UCI droeg vorig jaar ruim zeshonderd pagina's materiaal over aan de Spaanse bond, veel meer dan in een normale dopingzaak. De RFEC kreeg in eerste instantie een maand de tijd om actie te ondernemen, maar Castano liet in november weten zeker twee tot drie maanden nodig te hebben.

Volgens de bondsvoorzitter besluit de medische commissie van de UCI maandag of de verklaring van Contador dat hij vervuild vlees zou hebben gegeten, geloofwaardig is. De Spanjaard maakte eind vorig jaar duidelijk te stoppen, als hij voor lange tijd wordt geschorst.

Contador kan hoop putten uit de recente vrijspraak van de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtsjarov, bij wie ook een minieme hoeveelheid clenbuterol was aangetroffen. De disciplinaire antidopingcommissie van de Duitse bond oordeelde dinsdag dat er geen bewijs is voor een overtreding van de dopingregels.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011