'Van Gelder zit op 95 procent'

4 april 2011

EK TURNEN

BERLIJN (ANP) - Volgens zijn coach Bram van Bokhoven is turner Yuri van Gelder fysiek sterk genoeg om bij de EK in Berlijn de finale op ringen te halen. ,,Maar vergeet niet dat het zijn eerste grote toernooi is sinds twee jaar.'' In 2009 werd Van Gelder Europees kampioen in Milaan. Daarna volgde een dopingstraf wegens het gebruik van cocaïne en een verwijdering uit de WK-ploeg na een bekentenis dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt. Dat bleek later een leugen om onder de druk van het moeten presteren uit te komen, zei de turner.

Van Gelder werd in genade aangenomen en is in Berlijn met Epke Zonderland en Jeffrey Wammes meteen weer kanshebber voor een medaille. ,,Het zal niet makkelijk worden, maar Yuri moet de finale kunnen halen'', tempert Van Bokhoven de verwachtingen. ,,Hij is nog niet 'supersupersterk', zit op 95 procent.''

Jeffrey Wammes kende een moeilijke voorbereiding vanwege rugklachten. Hij komt in Berlijn uit op rek, sprong en vloer. ,,We willen met Jef stappen maken richting WK. Zijn niveau is nu gewoon goed.'' De ploeg bestaat verder uit Anthony van Assche en de allronders Bart Deurloo en Melvin Ornek. De laatste maakt zijn debuut op een senioren-EK.

Bij de vrouwen heeft Nederland slechts twee vertegenwoordigers: Céline van Gerner en Yvette Moshage. Joy Goedkoop en Naoual Ouazzani Chahdi meldden zich af wegens blessures.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011