Aanklager: Kenteris en Thanou schuldig (2)

5 april 2011

N i e u w bericht, meer informatie

ATHENE (ANP/RTR/DPA) - Het geruchtmakende dopingproces tegen de Griekse atleten Konstantinos Kenteris en Ekaterini Thanou nadert bijna zeven jaar na dato zijn ontknoping. De aanklager sprak dinsdag bij de zitting voor de rechtbank van Athene duidelijke taal: de atleten hebben bij de Olympische Spelen van 2004 valse verklaringen afgegeven.

Openbare aanklager Giorgos Petros acht Kenteris, Thanou en hun voormalige coach Christos Tzekos schuldig aan meineed. De sprinters hebben volgens hem op 12 augustus 2004, een dag voor de opening van de Olympische Spelen in Athene, een motorongeluk verzonnen, waardoor ze een verplichte dopingcontrole misten.

De affaire leidde tot een groot schandaal en hun uitsluiting van de Spelen. Beide atleten waren destijds kanshebber op een medaille. Kenteris won in 2000 olympisch goud op de 200 meter, Thanou pakte in Sydney het zilver op de 100 meter. De rechtszaak werd in de loop der jaren zeven keer uitgesteld. Als alles meezit, volgt later deze week het langverwachte vonnis.

,,Er is geen enkel bewijs van een ongeval. De politie trof geen sporen aan op de plek die de atleten aanwezen. Er was ook geen reden om ze op te nemen in het ziekenhuis'', zei Petros. Kenteris en Thanou verbleven enkele dagen in het hospitaal, terwijl het duo volgens de aanklager niets mankeerde.

Trainer Tzekos wordt als de kwade genius beschouwd. Hij zou zijn atleten hebben aangespoord het verhaal te verzinnen. In een opslagplaats van Tzekos zijn dopingproducten aangetroffen. Ook de artsen in het ziekenhuis gaan niet vrijuit, meende Petros. Zij wisten zich geen raad met de affaire rond de atleten, die in eigen land als helden werden gezien.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011