WADA wil af van contra-expertise (3)

4 april 2011

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP/DPA) - Als het aan het mondiale antidopingbureau WADA ligt, verdwijnt op termijn de contra-expertise. De organisatie wil af van de analyse van de B-stalen, waarop een sporter na een positieve test recht heeft, om de bonden niet onnodig op kosten te jagen.

WADA heeft het balletje opgeworpen om de bestrijding van het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen of methoden effectiever te maken. ,,We kunnen door deze maatregel veel geld besparen'', zei WADA-directeur David Howman maandag tijdens een congres in Londen. ,,Ik hoop dat het gezonde verstand zegeviert.''

Howman staafde zijn betoog met de mededeling dat de gevonden afwijkingen tussen het eerste en tweede onderzoek van de urine- of bloedmonsters de afgelopen drie jaar praktisch nul waren. En als er al een een verschil werd vastgesteld, dan was er volgens de Nieuw-Zeelander sprake van manipulatie of van onbruikbaarheid door te lange opslag.

De regelwijziging kan, als de betrokkenen akkoord gaan en de juridische hobbels zijn genomen, op zijn vroegst op 1 januari 2015 ingaan. Dan wordt de nieuwe WADA-code van kracht. Het antidopingbureau wil al veel eerder de tijdspanne tussen de eerste analyse en de contra-expertise inkorten tot maximaal zeven dagen. Daarover valt zo snel mogelijk een besluit.

Howman reageerde sceptisch op het advies van de Duitse dopingvorsers voorzichtig te zijn met het eten van vlees in China en Mexico. In die landen zouden de biefstukken 'opgepompt' kunnen zijn met clenbuterol, een verboden spiergroeibevorderaar. Daarvoor werden maandag nieuwe bewijzen naar buiten gebracht.

,,We zullen ons tot de regeringen van deze landen wenden. Die moeten maar uitleggen waar dat besmette vlees vandaan komt. De vraag of het eten daarvan kan leiden tot een positieve test is overigens nog niet beantwoord'', aldus de WADA-directeur.

Donderdag is er in Parijs op Europees niveau overleg over eventueel nieuwe aanbevelingen ten aanzien van sportvoeding in den vreemde. Het zal dan ook gaan over de wenselijkheid van een grenswaarde voor clenbuterol. Die bestaat nog niet in de WADA-richtlijnen. Een paar moleculen kunnen derhalve al een verdachte plas opleveren, zoals onder anderen de Spaanse Tour-winnaar Alberto Contador ondervond.

.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011