Sedoc tussen hoop en vrees

21 mei 2011

HOORN (ANP) - Hij begroef zijn gezicht in zijn handen. Dikke tranen rolden over zijn wangen. Gregory Sedoc voldeed zaterdag in Hoorn op de 110 meter horden aan de limiet voor de wereldkampioenschappen, eind augustus in het Zuid-Koreaanse Daegu. Zijn 13,44 betekent een ticket, maar of de hordeloper tegen die tijd in het vliegtuig stapt is hoogst onzeker. Sedoc overtrad drie keer de dopingregels door niet aanwezig te zijn op de plaatsen die hij had aangegeven. Hij liep daardoor twee dopingtests mis. Een doodzonde volgens de regels.

Op 9 juni komt zijn zaak voor bij het Instituut Sportrechtspraak. Die bepaalt zijn toekomst. Maximaal kan de Europese indoorkampioen van 2007 twee jaar worden geschorst, realistischer is een uitsluiting voor een jaar. Ondanks het dreigende onheil verscheen hij zaterdag in Hoorn aan de start. Hij liep de frustratie uit zijn lijf met de WK-limiet en miste op éénhonderdste een nominatie voor de Olympische Spelen.

Geëmotioneerd deed Sedoc vervolgens zijn verhaal, zonder echt inhoudelijk op de zaak in te gaan. Dat laat hij over aan zijn advocaat op 9 juni. ,,Ik heb drie keer iets verkeerd ingevuld. Door administratieve fouten wordt het enige dat ik belangrijk vind misschien afgenomen. Ik ben op mijn vierde met atletiek begonnen, deed al mee aan wedstrijden toen dat nog eigenlijk nog niet mocht. Ik sta op met atletiek, houd van dit spelletje. Daar hebben twee Olympische Spelen, WK's en EK's geen verandering in gebracht'', klonk het zwaar aangeslagen.

Zijn toptijd kon hem niet echt opvrolijken. ,,Een dubbel gevoel. Een limiet heeft weinig zin als je niet naar de WK gaat'', gaf hij aan. Sedoc is op het ergste voorbereid. De Almeerder heeft een advocaat in de arm genomen, de verdediging wordt in elkaar gezet. Sedoc miste zijn laatste dopingtest in februari, toen hij na een eerdere afmelding op het laatste moment te horen kreeg dat hij toch bij een sterk bezette indoorwedstrijd in Stuttgart kon lopen. Dopingcontroleurs stonden in Nederland vergeefs voor de deur, zijn tweede gemiste test en derde overtreding in achttien maanden.

,,Ik wist dat ik op scherp stond, maar voor mij was het allemaal hartstikke onduidelijk hoe te handelen'', verklaarde hij in Hoorn. Sedoc liep in Stuttgart op een IAAF-wedstrijd, was daar dus beschikbaar voor allerlei mogelijke controles. Sedoc wilde zaterdag niet zeggen of zijn verdediging zich zal richten op wat zich rond de wedstrijd in Stuttgart gebeurde. ,,Ik houd rekening met het ergste, maar ook al loopt het goed af: dit doet zo'n pijn. Het is zo'n klap geweest.''

Beseffend dat er veel voor hem op het spel staat, stond hij zaterdag toch geconcentreerd aan de start. Vooraf had hij zijn vader in Suriname nog gebeld. Die vertelde hem gewoon zijn vertrouwde dingen te doen. Hij liep naar 13,44. ,,Ik ben in vorm. Tijdens de race kan ik het van me afzetten. Ik ben faliekant tegen doping. Het systeem van 'whereabouts' is ontwikkeld om valsspelers te pakken. Dat is goed. Ik vul iets verkeerd in.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011