Omstreden Contador oppermachtig in Giro

29 mei 2011

RONDE VAN ITALIË

MILAAN (ANP) - Omstreden en onverslaanbaar. Alberto Contador had de Giro drie weken lang in zijn greep en verzekerde zich zondag van zijn tweede eindzege na 2008 in de belangrijkste Italiaanse rittenkoers. Pieter Weening, die de roze leiderstrui vier dagen om zijn schouders droeg, en Steven Kruijswijk (negende in de eindstand) zorgden voor de Nederlandse hoogtepunten.

Contador maakte in februari zijn rentree nadat de Spaanse wielerbond RFEC hem had vrijgesproken van het overtreden van de dopingregels. De internationale wielrenunie UCI en het mondiale antidopingbureau WADA gingen daartegen in beroep bij het internationaal hof van arbitrage, het CAS. Het CAS behandelt de zaak mogelijk pas na de Ronde van Frankrijk, zodat Contador ook bij die wedstrijd aan de start kan verschijnen. De 28-jarige Spanjaard hoopt dan de eerste renner, na Marco Pantani in 1998, te zijn die in één jaar de dubbel (Giro en Tour) pakt.

,,Het is moeilijk deze overwinning te vergelijken met vorige grote zeges'', aldus Contador, die naast tweemaal de Giro (2008 en 2011) ook de Ronde van Frankrijk (2007, 2009 en 2010) en de Ronde van Spanje (2008) op zijn palmares heeft staan. ,,Maar ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld als nu.''

Bij de eerste serieuze beklimming in de Giro, naar de Etna, liet Contador direct zien dat er op hem geen maat staat. De roze leiderstrui hoefde de renner in de twee weken daarna niet meer af te staan. Waar anderen afhaakten als het zwaar werd, brak Contador nooit. Hij kon het zich veroorloven enkele etappezeges, in de bergen, aan anderen te laten. ,,Bij mijn eerste ritzege, op de Etna, was ik direct in vorm. En daarna bleef ik constant presteren'', aldus Contador, die verder ook een klimtijdrit (de zestiende etappe) op zijn naam bracht. ,,Anderen waren op momenten ook sterk, maar niet continu.''

De Giro van 2011 zal door de suprematie van Contador niet de geschiedenis ingaan als een spannende editie. Wat, naast het machtsvertoon van Contador, zal blijven hangen is de dood van Wouter Weylandt. De Belgische renner overleed na een val in de derde etappe. Twee dagen later bezorgde Weening Nederland de eerste etappezege in de Giro sinds Jeroen Blijlevens in 1999. Aan het einde van de Giro werd de wielerwereld opnieuw opgeschrikt door een sterfgeval, maar dan buiten de koers om. De Spaanse wielrenner Xavier Tondo overleed in Sierra Nevada toen hij klem raakte tussen zijn auto en een dichtklappende garagadeur.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011