'Armstrong niet positief in Zwitserland 2001' (2)

27 mei 2011

N i e u w bericht, meer informatie

ZÜRICH (ANP/DPA) - Lance Armstrong heeft in 2001 geen enkele keer positief getest tijdens de Ronde van Zwitserland. Dat zegt de directeur van het toenmalige antidopinglaboratorium in Lausanne, Martial Saugy, in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. Hij reageert daarmee op uitspraken van Tyler Hamilton die in het CBS-programma '60 Minutes' beweerde dat een positieve test van de zevenvoudig tourwinnaar dankzij de wielerfederatie UCI in de doofpot verdween.

Volgens Saugy waren de anonieme stalen weliswaar verdacht, maar konden ze niet als 'positief' worden aangemerkt. Met die resultaten had men bij een gerechtshof geen enkele kans, verduidelijkte hij in de krant. Saugy ontkent daarmee de positieve test onder het tapijt te hebben geveegd.

Hamilton verklaarde in het tv-programma dat Armstrong hem zelf vertelde over de positieve epo-test. ,,Er is toen voor gezorgd dat de test verdween. Ik weet niet alle details, maar ik weet dat de mensen van Lance en de UCI een manier hebben gevonden om het te verdoezelen'', aldus Hamilton.

CBS bleek ook te beschikken over een brief van het Amerikaanse Antidopingagentschap (Usada), waarin het Zwitserse laboratorium de stalen uit 2001 ,,verdacht'' en ,,consistent met epo-gebruik'' noemt. Ook zou Saugy een ontmoeting hebben gehad met de Texaanse wielerlegende en diens ploegleider Johan Bruyneel. Dat laatste feit ontkent het hoofd van het lab niet. Volgens hem hadden zij het recht om te weten welke methode gebruikt werd.

Het Zwitserse lab zou verder onder ede aan de FBI een verklaring hebben afgelegd. Daarin zou volgens 60 Minutes Saugy hebben gezegd dat de UCI erop aandrong de casus van de verdachte dopingtest te laten rusten. Armstrong en Bruyneel zouden kort daarna 25.000 dollar (18.000 euro) en vervolgens nog eens 100.000 dollar (70.000 euro) hebben overgemaakt aan de UCI. Saugy ontkent dat in alle toonaarden. Eerder wezen Bruyneel, de UCI en Armstrong die beschuldigingen al van de hand.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011