Zieke Martina vrolijkt FBK Games op

29 mei 2011

FBK GAMES

HENGELO (ANP) - Twee uur voor de start was hij ineens aan de diarree. Toch sloot Churandy Martina de FBK Games zondag in Hengelo met een hoogtepunt af. De sprinter van Curaçao gaat door het opheffen van de Nederlandse Antillen de komende jaren voor Nederland aan de slag en zorgde op het einde van het internationale atletiekgala voor dat het publiek met een lekker gevoel vertrok.

Winnen lukte de Antilliaan niet, maar zijn 10,10 seconden als nummer twee achter oud-wereldkampioen Kim Collins (10,05) was op de 100 meter wel voldoende voor een Nederlands record, een ticket voor de WK en een nominatie voor de Olympische Spelen. ,,Ik voel me ziek en misselijk'', luidde de reactie op de puike prestatie.

Martina behoort op de 100 en 200 meter tot de internationale top en wil in 2012 een gooi doen naar een olympische medaille. Dat lukte drie jaar geleden in Peking net niet. Op de 100 meter eindigde hij in de Chinese hoofdstad als vierde, op de 200 meter werd hij na een klucht gediskwalificeerd voor hij zijn medaille kon ophalen. Toen liep hij nog voor de Antillen. En was Nederland amper in beeld.

Toen de internationale atletiekfederatie het verdwijnen van de Antillen aangreep om het direct als zelfstandig lid te schrappen, had Martina weinig andere keus dan zich tot Nederland te wenden. Zondag werd hij echter ziek. ,,Ik ben tevreden over mijn tijd, kan naar de WK en heb een olympische nominatie. Ik loop 10,10 in Nederland en dat is goed'', zei de man die eerder op de FBK als eerste in Nederland een tijd onder de 10 seconden afdrukte.

In Hengelo was Martina een van de topattracties. Hij kreeg van zijn landgenoten weinig steun. Alleen discuswerper Erik Cadée en hordeloper Gregory Sedoc haalden een goed niveau. Cadée wierp de discus naar 66,16 meter, bijna twee meter verder dan hij ooit in Nederland had gedaan. ,,Het loopt allemaal lekker'', zei de Brabander die tweede werd achter de Duitse wereldkampioen Robert Harting (68,23 m). Rutger Smith bleef op 61,57 steken (achtste). Beiden hebben al een WK-ticket op zak. ,,Ik ben blij dat ik hier nu in eigen land ook ver heb geworpen'', zei Cadée, die zijn beste worpen tot zondag altijd voor de Verenigde Staten bewaarde.

Yvonne Hak (vijfde in 2.00,76), Arnoud Okken (zesde in 1.46,46) en Bram Som (negende in 1.46,67) vielen tegen op de 800 meter. Ze misten alle drie de limiet voor de WK. Vooral Hak was teleurgesteld. De nummer twee van de laatste EK werd in de slotfase, normaal haar sterke punt, voorbijgelopen door de Britse Jenny Meadows. ,,Ik moet niet te licht denken over die WK-limiet van 2.00,50. Dat is toch een scherpe tijd.''

Gregory Sedoc liep goed op de 110 meter horden. Met 13,47 seconden liep hij voor de tweede achtereenvolgende week de WK-limiet. De atleet heeft echter drie keer de dopingregels overtreden en op 9 juni komt zijn zaak voor. Sedoc weet nog niet of zijn tijden iets voorstellen. ,,Ik ben hier wel blij mee. Ik heb de hele week met koorts in bed gelegen. Dit geeft aan dat ik in vorm ben. Ik hoop dat ik er iets mee kan.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011