Capecchi wint achttiende etappe Giro (2)

26 mei 2011

RONDE VAN ITALIE

N i e u w bericht, meer informatie

SAN PELLEGRINO TERME (ANP) - De Italiaan Eros Capecchi heeft donderdag de achttiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Liquigas was aan het einde van de overgangsrit van Morbegno naar San Pellegrino Terme sneller in de sprint dan zijn medevluchters Marco Pinotti (Italië) en Kevin Seeldrayers (België).

Bram Tankink uit de Rabobankploeg eindigde als elfde. Het peloton met klassementsleider Alberto Contador finishte op zo'n zes minuten. De roze trui van Contador kwam niet in gevaar. Steven Kruijswijk verloor ook geen tijd op de overige klassementstoppers en bleef dertiende staan op ruim 12 minuten van de Spaanse leider.

Vrijdag krijgt het peloton opnieuw een aankomst bergop voorgeschoteld, maar dat gegeven was niet het sein het donderdag rustig aan te doen. Het peloton maakte in de achttiende rit flinke vaart. De rit van 151 kilometer werd vliegensvlug afgewerkt. Al voor de enige col van belang, de Passo di Ganda, opdoemde was er een grote groep vertrokken uit het peloton.

Onder de vluchters ook Tankink. Op de top van de Passo di Ganda bleven drie renners voorop: Seeldrayers, Capecchi en Pinotti. Capecchi bezorgde Liquigas vervolgens het eerste dagsucces in deze Giro. Voor de Italiaan was het alweer drie jaar geleden dat hij een (bescheiden) overwinning had behaald.

Contador vernam donderdag tevreden dat zijn dopingzaak bij het internationaal sporttribunaal CAS wordt uitgesteld. De beroepszaken van de internationale wielrenunie UCI en het wereldantidopingbureau WADA tegen de vrijspraak van de Spaanse wielrenner zouden aanvankelijk van 6 tot en met 8 juni plaatsvinden, ruim voor de start van de Tour de France. Om de verdediging meer tijd te gunnen, ging het CAS akkoord met een verschuiving van de hoorzittingen.

Nieuwe data zijn nog niet bekend, maar naar verwachting zal de affaire niet meer voor de tourstart op 2 juli worden behandeld, wat de kans een stuk groter maakt dat Contador aan de start staat in Frankrijk. Vorig jaar won hij het Franse spektakel voor de derde keer, maar kwam later naar buiten dat hij positief had getest op het verboden middel clenbuterol. Volgens de wielrenner een gevolg van het eten van vervuild vlees, volgens de overkoepelende wielerinstantie een overtreding van de dopingwetten waarop straf staat. De Spaanse wielerfederatie weigerde Contador echter een schorsing op te leggen.

,,Ik ben hier in de Giro om de roze trui te winnen. Ik ben niet bezig met de Tour, maar met de Giro'', reageerde Contador donderdag vanuit de Giro op het nieuws.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011