Zwembond: maatregelen tegen vervuild vlees (2)

24 juni 2011

WK ZWEMMEN

N i e u w bericht, meer informatie

DORDRECHT (ANP) - De Nederlandse zwembond heeft diverse maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat de sporters die volgende maand in Shanghai meedoen aan de wereldkampioenschappen zwemmen 'vervuild' vlees eten. De afgelopen periode zijn diverse sporters - onder wie tourwinnaar Alberto Contador - betrapt op het spierversterkende middel clenbuterol, maar zij houden vol dat het middel door 'vervuild' vlees in hun lichaam is gekomen.

Mede op aandringen van de zwembond heeft de internationale federatie FINA geregeld dat alle officiële WK-hotels een bepaald protocol volgen, zodat er alleen clenbuterolvrij vlees wordt geserveerd. Om ervoor te zorgen dat de zwemmers ook tijdens het voorafgaande trainingskamp in Nanjing clenbuterolvrij vlees krijgen, wordt zelfs overwogen om voor die periode vlees uit Australië te importeren, bevestigt bondsarts Rik van der Kolk.

De zwembond heeft daarnaast alle sporters met klem ontraden om tijdens de hele periode in China buiten het hotel te eten. ,,Ook vóór en na de WK'', verduidelijkt Van der Kolk. ,,Want clenbuterol blijft relatief lang in het lichaam.'' Sporters willen graag wel eens 'buitenshuis' dineren, om de sleur van het dagelijkse buffet in het hotel te doorbreken. ,,Maar als je weet welke problemen je kan krijgen door het eten van vervuild vlees, dan is een periode van vier weken wel te overzien'', zegt de bondsarts.

De lijst van sporters die zeggen door het consumeren van vervuild vlees te zijn betrapt op clenbuterolgebruik wordt steeds langer. De affaires rond Contador, de Nederlandse mountainbiker Rudi van Houts en de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtcharov zijn de meest bekende. Van Houts en Ovtcharov werden overigens vrijgesproken. Deze maand werden ook vijf Mexicaanse voetballers tegelijkertijd betrapt op clenbuterol, maar ook zij zeggen vervuild vlees te hebben gegeten. Clenbuterol wordt onder meer illegaal gebruikt in de veeteelt om spiermassa te kweken.

,,Door die zaak met de Mexicaanse voetballers is alles in een stroomversnelling geraakt'', zegt Van der Kolk. ,,We nemen nu alle mogelijke maatregelen om dergelijke problemen te voorkomen.''

Er gaat een uitgebreide ploeg naar China. Naast zeventien zwemmers doen er ook waterpolosters, synchroonzwemsters en schoonspringers namens Nederland mee aan de mondiale titelstrijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011