FINA wil aantal bloedcontroles niet onthullen (3)

16 juli 2011

WK ZWEMMEN

N i e u w bericht, meer informatie

SHANGHAI (ANP) - De internationale zwemfederatie FINA wil amper details vrijgeven over de bloedcontroles die tijdens de WK zwemmen worden gehouden. Voor het eerst in zes jaar nemen de dopingjagers van de FINA naast urinestalen ook bloedstalen af, maar aantallen worden niet genoemd. Voorzitter Julia Maglione zei dat er een ,,beduidend'' aantal bloedtesten wordt gedaan en hield het daar bij.

De afgelopen jaren zijn in diverse sporten talloze dopingzondaars door bloedtesten betrapt, maar desondanks hield de FINA altijd vol dat ze urinetesten effectiever vond. Na stevige kritiek op dat beleid erkende FINA-directeur Cornel Marculescu nu dat die zienswijze achterhaald is. ,,Het verleden kunnen we echter niet veranderen, de toekomst wel.''

Dankzij bloedtesten kan onder meer het gebruik van epo en groeihormonen worden gedetecteerd. Ook is het mogelijk om het gebruik van verboden middelen te bewijzen door het opstellen van een zogenoemd bloedpaspoort, iets wat de FINA nu ook wil gaan doen.

De zwembond is momenteel verwikkeld in een pijnlijke dopingzaak rond de Braziliaanse topatleet Cesar Cielo. De wereld- en olympisch kampioen op de 50 meter vrije slag werd in mei betrapt op het verboden vochtafdrijvende middel furosemide, maar vervolgens door de Braziliaanse bond vrijgesproken. De FINA is inmiddels bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep gegaan tegen die vrijspraak en naar verwachting doet het CAS nog voor de start van het WK langebaan, 24 juli, uitspraak.

De WK zwemmen zijn zaterdag in Shanghai begonnen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011