Schlecks putten moed uit tijdverlies Contador

14 juli 2011

RONDE VAN FRANKRIJK

LUZ-ARDIDEN (ANP) - De eerste serieuze bergrit in de Tour de France heeft duidelijk gemaakt wie momenteel het best in zijn vel steekt. De broertjes Andy en Frank Schleck lieten direct zien dat ze uit zijn op de eindzege.

Het steekspel op weg naar Luz-Ardiden maakte in hun ogen duidelijk dat er in de 98e editie wat te winnen valt. ,,Het was de eerste test en zeker niet de laatste. Hier wordt niets beslist, maar iedereen heeft kunnen zien dat we sterk zijn'', meende Andy Schleck na de door Samuel Sanchez gewonnen rit. Thomas Voeckler behield het geel.

De Schlecks putten moed uit het tijdverlies dat Alberto Contador weer moest incasseren. De drievoudig tourwinnaar, wiens laatste zege in 2010 in een ander daglicht is komen te staan door een dopingzaak, moest in de slotkilometer van de Pyreneeëncol weer wat seconden toegeven op zijn uitdagers.

Contador, dit jaar winnaar van de Giro d'Italia, moest in het gevecht om de dagzege passen. Frank Schleck zette echter zijn demarrage in de slotfase te laat in om de koplopers Samuel Sanchez en de Belg Jelle Vanendert nog terug te halen. De Luxemburger, vorig jaar al snel uitgevallen in de Tour, strandde op 10 seconden.

,,Contador is niet onverslaanbaar'', meende Andy Schleck, zelf zesde op 30 tellen. Contador verspeelde 13 seconden op de Luxemburgse nummer twee van vorig jaar. ,,Voor ons was dit een perfecte dag.''

Toch was hun Spaanse rivaal niet ontevreden. ,,Ik zag de broertjes Schleck voortdurend praten. Ik wist dat één van de twee zou aanvallen. Kennelijk was Frank de sterkste. Dit was de eerste bergrit. Er komen er nog een aantal.'' Contador liep in de eerste etappe in de Vendée al 1 minuut achterstand op en zal de komende dagen iets moeten verzinnen om dat tijdverlies goed te maken. Op Andy Schleck moet er een gat van 1.43 worden weggewerkt.

Samuel Sanchez dacht donderdag niet direct aan het klassement. De Bask kende in de Vendée ook een moeizame start met tijdverlies in de eerste twee etappes. Hij maakte van Luz-Ardiden een oranje feestdag. Duizenden Basken schreeuwden de olympisch kampioen op de overvolle wegen naar de dagzege. ,,Dat tijdverlies in de eerste week is lastig voor het klassement. Deze rit wilde ik winnen'', zei de nummer vier van vorig jaar. Inmiddels is hij wel opgerukt naar de achtste plaats.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011