CAS legt oordeel Cielo uit (3)

29 juli 2011

WK ZWEMMEN

N i e u w bericht, meer informatie laatste 2 alinea's

LAUSANNE (ANP) - Het verboden middel furosemide waarop de Braziliaanse topzwemmer Cesar Cielo positief had getest, zat in een cafeïnecapsule dat bij de productie vervuild is geraakt. Dat heeft het sporttribunaal CAS vrijdag verklaard in een toelichting op het besluit niet in te gaan op het verzoek van wereldzwembond FINA om Cielo te schorsen.

Daardoor kon de zwemmer meedoen aan de wereldkampioenschappen in Shanghai, waar hij de titel pakte op de 50 meter vlinderslag. De FINA was naar het CAS gestapt omdat de Braziliaanse zwembond het na de positieve test liet bij een waarschuwing.

De zwemmer had samen met drie betrapte collega's al aangevoerd dat het verboden vochtafdrijvende middel, dat doping kan maskeren, in cafeïnesupplementen had gezeten. Volgens het CAS heeft de apotheek die de capsules maakte, toegegeven dat er dezelfde dag medicijnen voor hartpatiënten zijn gefabriceerd waarin furosemide zat.

Het sporttribunaal erkent dat de zwemmers een risico namen met het gebruik van voedingssupplementen, maar voegt eraan toe dat ze genoeg voorzorgsmaatregelen hadden genomen om onachtzaamheid tot een minimum te beperken. Ze hebben furosemide niet gebruikt om een ander stimulerend middel te maskeren. Daarom is de minimale straf van een waarschuwing op zijn plaats.

Overigens gold dit niet voor Cielo's landgenoot Vinicus Waked. Hij werd voor een jaar geschorst omdat hij al eens eerder werd betrapt op gebruik van een verboden middel.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011