Vrolijkheid Bolt weg na diskwalificatie

28 augustus 2011

WK ATLETIEK

DAEGU (ANP) - De vrolijkheid waarmee hij doorgaans het publiek flink bespeelt, was in een flits verdwenen. Usain Bolt weet als geen ander hoe hij zijn populariteit moet uitbuiten, maar zondag in zijn jacht op de wereldtitel op de 100 meter was de grijns snel bij de Jamaicaan van het gezicht verdwenen. De snelste man ter wereld liet een stadion vol Zuid-Koreanen totaal verbijsterd achter door te vroeg van start te gaan. De show was over, zijn pas 21-jarige landgenoot Yohan Blake kreeg met 9,92 seconden de titel in bezit.

Drievoudig wereldkampioen Maurice Greene had in aanloop naar de WK al gezinspeeld op een sensatie. De Amerikaanse oud-sprinter had met Blake in zijn voorspelling zelfs de nieuwe wereldkampioen goed, maar zal ongetwijfeld geen rekening hebben gehouden met een drama rond de grootste atletiekster van dit moment.

Dat er geen toptijden van Usain Bolt waren te verwachten, had de Jamaicaan zelf al aangegeven. Het niveau van Peking (2008) en Berlijn (2009), waar hij respectievelijk drie olympische- en drie wereldtitels binnenhaalde met voor onmogelijk geachte tijden, had hij de laatste twee seizoen niet bereikt.

Na een reeks afmeldingen van sprinters die dit jaar allemaal sneller waren dan de frivole kampioen, leek de tweede wereldtitel van Bolt op de 100 meter vast te staan. In Daegu liep het echter mis. Met name zijn start haperde. ,,Als die goed gaat, is er niemand die bij me in de buurt kan blijven'', zei hij nog voor de WK.

In de eerste ronde en halve finale liet hij zien dat hij een matig vertrek nog steeds kon goedmaken, maar in de finale was de druk wellicht toch te groot. Bolt kwam veel te vroeg omhoog. De man die de grootste sprinter uit de geschiedenis wil worden, stond er vervolgens beteuterd bij. Hij trok zijn short over zijn hoofd en vervolgens uit. Sinds begin 2010 betekent een valse start direct uitsluiting. De discussie daarover zal wel weer oplaaien.

De titel ging naar Bolts landgenoot Yohan Blake. Het 21-jarige talent, twee jaar geleden al eens betrokken bij een dopingrel in eigen land en voor drie maanden geschorst, bleek veruit de snelste. Hij liep in 9,92 naar de winst, op grote afstand gevolgd door de Amerikaan Walter Dix (10,08) en de 35-jarige oud-wereldkampioen Kim Collins (10,09). ,,Zoeken jullie naar tranen, die vinden jullie niet'', was het enige dat de onttroonde superster kwijt wilde.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011