'Dopingarts' Fuentes voor de rechter (3)

23 november 2011

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse arts Eufemiano Fuentes en zes anderen, onder wie voormalig ploegleider Manolo Saiz, moeten alsnog voor de rechter verschijnen op verdenking van betrokkenheid bij een dopingnetwerk. Dat is woensdag door een rechtbank in Madrid bekendgemaakt.

Het zevental wordt verdacht van het in gevaar brengen van de publieke gezondheid. De rechtszaak is een voortvloeisel van Operacion Puerto, een dopingzaak die in 2006 de sportwereld opschrikte. Zo'n 200 sporters, onder wie veel wielrenners, zouden erbij betrokken zijn.

Aanklagers willen celstraffen van mogelijk 2 jaar en een verbanning uit de sport voor de verdachten die, zo luidt de aanklacht, ,,op kunstmatige wijze de prestaties van wielrenners hebben beïnvloed.''

Behalve Saiz en Fuentes moeten ook diens zus Yolanda, de artsen José Luis Merino en Alfredo Cordova en voormalig bazen van wielerteams José Ignacio Labarta en Vicente Belda zich verantwoorden.

Het schandaal leidde er in 2006 toe dat onder anderen de favorieten Ivan Basso en Jan Ullrich zich terugtrokken nog voor de Tour begon. Fuentes werd ervan verdacht een handel te hebben opgezet in illegale bloedtransfusies. De politie nam in 2006 zo'n 200 zakjes met bloed in beslag die voorzien waren van codenamen als 'Jan' of 'Birillo'. Het eerste zou verwijzen naar Ullrich. De ander was niet toevallig de naam van de hond van Basso, die later werd geschorst wegens betrokkenheid bij de dopingpraktijken van Fuentes.

Ook de Italiaanse wielrenner Michele Scarponi, de Spanjaard Alejandro Valverde en de Duitser Jörg Jaksche werden tijdelijk uit de wielersport verbannen. Jan Ullrich beëindigde in 2007 zijn loopbaan nadat de aanklager in Bonn connecties tussen hem en Fuentes had aangetoond. Ullrich kocht gerechtelijke vervolging af.

De onderzoeken in Spanje zijn na 5 jaar afgerond. Eerdere pogingen de zaak voor de rechter te brengen, strandden omdat Spanje in het jaar dat de zaak aan het licht kwam nog geen dopingwetgeving kende.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011