Hoorzitting afgesloten met pleidooi Contador (3)

24 november 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea's

LAUSANNE (ANP/AFP) - Alberto Contador is donderdag vertrokken uit Lausanne waar de zaak rond zijn vermeend dopegebruik in de Tour van 2010 diende voor het sporttribunaal CAS. De Spaanse wielrenner stapte, volgens omstanders met zichtbaar rode ogen, zonder de pers te woord te staan in een taxi samen met zijn broer Fran.

De besloten hoorzittingen, die maandag begonnen, zijn daarmee ten einde. ,,Contador had het laatste woord'', verklaarde Matthieu Reeb, secretaris-generaal van het CAS. ,,Hij heeft ongeveer een kwartier gesproken.''

Het sporttribunaal moet zich uitspreken over het beroep dat wereldantidopingbureau CAS en de internationale wielrenunie UCI hebben ingediend tegen de vrijspraak van de renner bij wie minieme sporen van het verboden middel clenbuterol waren aangetroffen. Contador, die aanvoert dat het middel via 'vervuild' vlees in zijn lichaam is beland, riskeert zijn tourzege te moeten inleveren en een schorsing van 2 jaar. De uitspraak van het CAS wordt pas rond de jaarwisseling verwacht. ,,Er was geen sprake van een vijandige sfeer tussen beide partijen'', gaf Reeb aan.

Geen van de partijen gaf een nadere toelichting op hetgeen zich de afgelopen dagen deels in de burelen van het IOC - vanwege betere vertaalmogelijkheden - had afgespeeld. ,,We zijn tevreden, meer kunnen we er niet over zeggen'', was het korte commentaar uit het kamp-Contador.

Een driekoppige jury, onder leiding van de Israëliër Efraim Barak, velt het oordeel. ,,Er zijn nog veel documenten te analyseren. Dat kost tijd'', zei Reeb. Contador had ter verdediging onder anderen een deskundige op het gebied van leugendetectors meegebracht. De tegenpartij bracht onder meer de slager in stelling die het vlees zou hebben verkocht. Bij de Bask werd bij controles nooit met clenbuterol behandeld vlees aangetroffen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011