Armstrong gaat vrijuit in dopingonderzoek (3)

4 februari 2012

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

LOS ANGELES (ANP) - Ex-wielrenner Lance Armstrong gaat vrijuit in een groot Amerikaans federaal dopingonderzoek. Dat hebben aanklagers in Los Angeles vrijdag laten weten. Onderzoekers hebben de afgelopen jaren niet kunnen aantonen dat de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk tijdens zijn periode bij de US Postal-ploeg ongeoorloofde middelen heeft gebruikt.

Oud-ploeggenoten als Floyd Landis en Tyler Hamilton verklaarden tegenover federale agenten dat Armstrong niet op eigen kracht de Tour de France regeerde. Zij zouden de Amerikaan verboden producten hebben zien innemen. Armstrong heeft de aantijgingen altijd ontkend. Ook nadat zijn meesterknecht George Hincapie belastende verklaringen over hem aflegde.

Het onderzoek naar Armstrong werd geleid door Jeff Novitzky, die in het verleden atlete Marion Jones en honkballer Barry Bonds wel ontmaskerde. De onderzoekers beloofden in de toekomst wel in het wielrennen actief te blijven.

De speurders concentreerden zich op de vraag of er een dopingprogramma bestond bij het toenmalige US Postal, terwijl de ploeg subsidies kreeg van de regering. Ze gingen ook na of Armstrong doping binnen het team aanmoedigde of leverde.

Tijdens het onderzoek vroegen de onderzoekers bij het Franse antidopingagentschap urinestalen van US Postal-renners op, en onderzochten ze onder meer de link van Armstrong met de omstreden Italiaanse arts Michele Ferrari. Later volgden verschillende hoorzittingen in Los Angeles voor een zogenaamde 'grand jury', waarvoor onder meer ex-ploegmaat Jaroslav Popovitsj moest getuigen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012