Armstrong nog niet uit verdachtenbankje

4 februari 2012

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse justitie heeft het boek Lance Armstrong na 2 jaar onderzoek dicht geslagen. Toch kan de zevenvoudig winnaar van de Tour de France na de mededeling op vrijdag dat hij niet wordt vervolgd, nog niet rustig achterover gaan hangen. Het Amerikaans antidopingbureau USADA gaat verder met het onderzoek naar mogelijk dopinggebruik door Armstrong. ,,Ik ben blij dat justitie het onderzoek heeft afgesloten. Het is de juiste beslissing'', zei de 40-jarige Amerikaan over het besluit dat hij niet strafrechtelijk wordt vervolgd.

Officier van justitie André Birotte jr maakte vrijdag in Los Angeles bekend dat de federale overheid het onderzoek naar mogelijk gebruik van overheidsgeld ter financiering van een geheim dopingprogramma heeft afgesloten en geen verdere actie onderneemt. Normaal worden er in Amerika geen mededelingen gedaan als er geen vervolging plaatsvindt, maar Birotte koos er nu wel voor omdat het onderzoek de afgelopen jaren wereldwijd grote aandacht trok. Waarom het onderzoek is beëindigd, is niet bekendgemaakt. Het is kennelijk niet gelukt het bewijs rond te krijgen.

Onderzoekers richtten zich de afgelopen 2 jaar vooral op de vraag of er ten tijde van US Postal, lange tijd de sponsor van Armstrongs formatie, geld van het staatsbedrijf was gebruikt om illegale dopingprogramma's op te zetten of om verboden middelen te kopen. ,,We sluiten een onderzoek naar de beschuldigingen van crimineel gedrag door leden en aangeslotenen van een professionele wielerploeg, ten dele in bezit van Armstrong'', luidde de verklaring vrijdag.

De afgelopen jaren kwamen diverse oud-ploeggenoten van Armstrong met zware beschuldigingen naar buiten over dopegebruik binnen de ploeg van Armstrong. Met name Floyd Landis en Tyler Hamilton gaven aan dat er binnen de ploeg van Armstrong jarenlang systematisch dopegebruik plaatsvond. De ex-renner ontkende altijd en wees daarbij ook vaak naar het gegeven dat hij in zijn wielerleven nooit positief is bevonden.

Het antidopingbureau USADA hoopt de beschikking te krijgen over de informatie die het onderzoek van Birotte wel heeft opgeleverd. Topman Travis Tygart van USADA was in een reactie op het nieuws rond Armstrong duidelijk: ,,Het de taak van USADA om een schone sport te beschermen. De openbaar aanklager moet ervoor waken dat bepaalde wetten worden gerespecteerd. Ons onderzoek over doping in de wielersport gaat verder en we kijken uit naar de informatie die is verzameld tijdens het federale onderzoek.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012