Dopingspook blijft Armstrong achtervolgen

14 juni 2012

NICE (ANP) - Het dopingspook blijf zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong achtervolgen. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada stuurde de Amerikaanse oud-wielrenner een schrijven van 15 kantjes met daarin beschuldigingen over dopegebruik in zijn carrière. Direct gevolg is een startverbod voor Armstrong in de triatlon van Nice op 24 juni.

De 40-jarige Texaan reageerde verbolgen. ,,De aantijgingen zijn ongegrond en gevoed door wrok. Schandelijke beschuldigingen van meer dan 16 jaar geleden zijn weer opgerakeld om te voorkomen dat ik kan sporten als triatleet en om te proberen me mijn zeven tourzeges af te pakken'', verklaarde hij.

Usada beweert dat zij getuigen heeft die zeggen dat Armstrong en nog vijf andere mensen uit zijn vroegere wielerploeg, onder wie teamarts Michele Ferrari en ploegleider Johan Bruyneel, zich van 1998 tot 2011 structureel van verboden middelen hebben bediend: epo, groeihormonen, anabole steroïden en bloedtransfusies. ,,Onze brief aan Armstrong is de eerste stap in een meervoudig juridisch proces tegen overtreding van de antidopingregels'', zei directeur Travis Tygart.

Het antidopingbureau zegt dat bloedmonsters die bij Armstrong zijn afgenomen in 2009 en 2010, wijzen op het gebruik van epo. Talrijke oud-renners en oud-medewerkers zouden onder ede willen getuigen over het dopegebruik van 'The Boss'.

Armstrong heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Hij is ook nooit betrapt. Volgens hem komt Usada met dezelfde getuigen op de proppen die hem in diskrediet brachten in het federale onderzoek tegen hem, dat 2 jaar duurde en in februari zonder officiële strafklacht werd afgerond. ,,Ik heb nooit doping gebruikt in de 25 jaar dat ik aan duursport doe, heb meer dan 500 dopingcontroles doorstaan en ben nooit positief bevonden. Usada is een ziek orgaan dat al straft voordat een oordeel is geveld en dat oneerlijke, valse methoden gebruikt.''

De organisatie van de Ironman van Nice gaf donderdag aan dat Armstrong niet mag starten in de triatlonwedstrijd over de langste afstand. De Amerikaan vertoefde al een tijdje in Frankrijk om er te trainen. ,,De regels van de overkoepelende triatlonbond schrijven voor dat een atleet naar wie een onderzoek is ingesteld, niet kan deelnemen aan de wedstrijd'', zei een woordvoerster.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012