RadioShack-ploegleider Bruyneel mijdt Tour (3)

22 juni 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie

BRUSSEL (ANP) - Johan Bruyneel, ploegleider van de wielerformatie van RadioShack, gaat niet naar de Ronde van Frankrijk. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt. Bruyneel kwam onlangs in opspraak, omdat hij in verband werd gebracht met een dopingzaak van zijn voormalige renner Lance Armstrong.

Het Amerikaans antidopingagentschap maakte onlangs bekend dat Armstrong officieel wordt beschuldigd van dopegebruik. Het USADA beweert dat het getuigen heeft die zeggen dat Armstrong en nog vijf andere mensen uit zijn vroegere wielerploeg, onder wie toenmalig ploegleider Bruyneel, zich van 1998 tot 2011 bezighielden met structureel dopegebruik.

,,Tijdens de Tour moet het gaan om de prestaties van de wielrenners en de opwinding rond onze geweldige sport'', schreef Bruyneel in een verklaring. ,,Mijn aanwezigheid zou - in het licht van de recente beschuldigingen van het USADA - een onwelkome afleiding zijn voor mijn team. Het doet me pijn om daarom te zeggen dat ik voor het eerst in vele jaren niet in de Tour aanwezig zal zijn.''

Eerder deze week ging al het gerucht dat de tourorganisatie zou overwegen om Bruyneel uit het evenement te weren vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de affaire. De Belg heeft een besluit daarover niet afgewacht en trok zelf zijn conclusies. ,,Het is jammer dat deze ongefundeerde aantijgingen mij uit de Tour houden. Ik hoop snel mijn onschuld te bewijzen en deze zaak voor eens en voor altijd op te lossen'', schreef hij. ,,Ik heb als manager van Leopard veel vertrouwen in de ploegleiders die ons team in de Tour zullen leiden. Ik heb ook goede hoop dat ik topprestaties van onze rijders zal kunnen bewonderen.''

Zijn voormalige pupil Armstrong staat al jarenlang onder verdenking van dopegebruik, maar een federaal onderzoek - dat 2 jaar duurde - werd in februari zonder officiële strafklacht afgerond. Het antidopingbureau zegt echter dat bloedmonsters die bij Armstrong zijn afgenomen in 2009 en 2010, wijzen op het gebruik van epo. Talrijke oud-renners en oud-medewerkers zouden onder ede willen getuigen over het dopegebruik van 'The Boss'.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012