Andy Schleck bevestigt afzeggen voor Tour (3)

13 juni 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

STRASSEN (ANP) - Wielrenner Andy Schleck heeft woensdagmiddag bevestigd dat hij niet zal deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. De Luxemburger van RadioShack heeft bij een val in het Critérium du Dauphiné een breuk in zijn bekken opgelopen. Volgens artsen zal het herstel 4 tot 6 weken vergen.

,,Mijn wereld stortte in toen ik het nieuws hoorde'', vertelde Schleck tijdens een persconferentie in het Luxemburgse Strassen. ,,Ik ga de Tour van 2012 niet winnen. Ik ben er zelfs helemaal niet bij.''

Schleck heeft een breuk in het zogenoemde heiligbeen opgelopen. Dat gebeurde tijdens een individuele tijdrit toen een windvlaag hem van de fiets blies. Twee dagen later stapte Schleck, die in de eerste dagen van de Franse rittenkoers ook al geen indruk had gemaakt, gedesillusioneerd af.

Het is de eerste keer dat de 27-jarige Schleck de Tour mist sinds zijn debuut in 2008 voor de ploeg CSC. Het past in het beeld van een voorlopig totaal mislukt seizoen. Schleck gaf op in belangrijke rittenkoersen als Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en zaterdag dus het Critérium du Dauphiné. In die laatste wedstrijd wilde hij zich, na een kwakkelperiode, in vorm zien te rijden voor de Tour. Eind mei brak hij nog een trainingskamp, met verkenning van enkele belangrijke touretappes, af en liet hij zich in Basel aan een pijnlijke knie onderzoeken.

Schleck hoopt op tijd hersteld te zijn om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Hoofddoel voor het najaar is de Ronde van Spanje waar hij wellicht de Spanjaard Alberto Contador zal treffen als voorname tegenstander. Diens dopingschorsing leidde ertoe dat Schleck zich winnaar mag noemen van de Tour van 2010, waarin hij als tweede was geëindigd. Die positie bekleedde hij ook het jaar ervoor en erna.

Schlecks oudere broer Frank, momenteel actief in de Ronde van Zwitserland, zal nu wellicht het kopmanschap op zich nemen. Hij finishte vorig jaar als derde in de Tour. De grote favorieten bij de start op 30 juni in Luik zijn echter de Brit Bradley Wiggins en de Australiër Cadel Evans, vorig jaar winnaar van de Tour.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012