'Armstrong had vijf tourzeges mogen houden' (2)

27 augustus 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - Lance Armstrong had vijf van zijn zeven tourzeges mogen houden als hij had meegewerkt aan het onderzoek van Usada, het Amerikaanse antidopingbureau. Dat zei topman Travis Tygart van Usada in de krant USA Today. ,,Als Armstrong eerlijk zou zijn, dan had de verjaringsregeling kunnen gelden'', aldus Tygart. Dopingdelicten verjaren normaal gesproken na 8 jaar, wat zou betekenen dat Armstrong zijn zeges in de Ronde van Frankrijk van 1999 tot en met 2003 had mogen houden. ,,Daar hadden we dan vrede mee kunnen hebben.''

Het Usada besloot de oud-wielrenner vorige week voor het leven te schorsen en al zijn zeges sinds 1 augustus 1998 af te pakken, nadat Armstrong had verklaard zich niet te willen verdedigen in de dopingaanklacht die er tegen hem lag.

Volgens Tygart was de omvang van de zaak, waarbij ook veel oud-ploeggenoten van Armstrong betrokken zouden zijn, reden om de 40-jarige renner voor het leven te schorsen. ,,Als hij de waarheid had verteld en de sport een goede dienst had bewezen, hadden we de straf kunnen verlagen. Daar staan we overigens nog steeds voor open'', aldus de topman van Usada. Armstrong heeft echter al benadrukt de zaak als gesloten te zien. ,,Genoeg is genoeg'', schreef hij donderdag op zijn website.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012