'Tourtitels Armstrong voor eeuwig vacant' (2)

30 augustus 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

PARIJS (ANP/AFP) - Als het aan de Franse wielerbond ligt, blijven de zeven tourtitels die Lance Armstrong zijn ontnomen voor altijd vacant. ,,Om controverse over de geloofwaardigheid van eventuele winnaars te voorkomen'', stelde de FFC donderdag.

De meeste nummers twee in de jaren dat Armstrong won, tussen 1999 en 2005, zijn ook bij dopingzaken betrokken geweest. Zo bekende de Zwitser Alex Zülle, tweede in 1999, dopegebruik. De Duitser Jan Ullrich, tweede in 2000, 2001 en 2003, is veelvuldig genoemd in het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto. ,,Deze periode kan absoluut worden beschouwd als de donkerste uit onze sport'', concludeert FFC.

Het Amerikaans antidopingbureau Usada nam Armstrong onlangs zijn zeven zeges in de Ronde van Frankrijk af, omdat de Armstrong zich niet wil verdedigen in de dopingaanklacht tegen hem. Volgens de Usada staat dat gelijk aan een schuldbekentenis.

De Franse bond denkt daar ook zo over en vindt zelfs dat de Texaan ook het prijzengeld dat hij in die jaren verdiende in de Tour, moet terugbetalen. Het zou gaan om een bedrag van 2,9 miljoen euro.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012