Dopingproces rond arts Fuentes begonnen (2)

28 januari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP) - Het proces rond de Spaanse dopingaffaire Operación Puerto is maandag begonnen voor de rechtbank in Madrid. Vijf verdachten staan terecht, van wie arts Eufemiano Fuentes de belangrijkste is. Hij wordt beschouwd als de spil van een netwerk dat tientallen wielrenners van bloeddoping voorzag.

Het proces duurt naar verwachting 6 weken. Fuentes hangt een celstraf van 2 jaar boven het hoofd. De aanklacht in Spanje luidt 'misdaad tegen de volksgezondheid'.

Volgens de politie behoorden 58 renners tot de klantenkring van Fuentes, onder wie grote namen als Alberto Contador, Jan Ullrich, Ivan Basso, Michele Scarponi en Joseba Beloki. De Nederlander Thomas Dekker zou ook een van de klanten zijn geweest.

De andere vier verdachten zijn de zus van Fuentes, die ploegarts was, en drie voormalige ploegleiders: Manolo Saiz, José Ignacio Labarta en Vicente Belda. Ook zij kunnen een strafeis van 2 jaar cel horen.

Het schandaal kwam in mei 2006 aan het licht. De politie ontdekte bij invallen in appartementen in Madrid meer dan 200 zakken met bloed en materiaal om bloedtransfusies te kunnen uitvoeren. Renners stonden bloed af bij Fuentes, waarna de arts het opsloeg en voorzag van extra rode bloedcellen. Vervolgens kregen de renners hun eigen bloed weer terug via transfusie. Dat bloed had als meerwaarde dat het meer zuurstof kon opnemen en daardoor de prestatie sterk bevorderde.

Er lag ook aan aanklacht tegen arts José Luis Merino Batres, maar die is komen te vervallen vanwege diens zwakke gezondheid. In het proces zijn ongeveer 15 wielrenners opgeroepen om te getuigen, onder wie eerder genoemde renners.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013