WADA mag niet in computer Fuentes kijken (2)

29 januari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP/DPA) - Het mondiale antidopingbureau WADA krijgt geen bewijsmateriaal uit het Spaanse dopingproces rond arts Eufemiano Fuentes. Rechter Julia Patricia Santamaria wees dinsdag een verzoek van WADA af om in de persoonlijke computer van de verdachte arts te kijken.

Het proces over het omvangrijke dopingschandaal dat bekend is geworden onder de naam Operación Puerto is maandag begonnen bij de rechtbank in Madrid. Vijf verdachten staan terecht, van wie Fuentes de belangrijkste is. Hij wordt beschouwd als de spil van een netwerk dat tientallen wielrenners van bloeddoping voorzag.

WADA had graag de gegevens uit de computer van Fuentes gekregen, om er zo achter te komen welke renners tot zijn klantenkring behoorden. Op die manier kan de antidopinginstantie alsnog strafzaken tegen renners beginnen. Santamaria vindt echter de bescherming van privacy belangrijker.

De grote dopingzaak kwam in 2006 aan het licht na de vondst van 200 zakken met ingevroren bloedplasma. Die zakken bloed wil WADA graag bekijken, maar ook die blijven in het bezit van justitie, zolang het proces loopt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013