UCI heft commissie-Otton al weer op (2)

28 januari 2013

SPORT EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

AIGLE (ANP) - De internationale wielrenunie UCI heeft maandag de onafhankelijke commissie onder leiding van Sir Philip Otton alweer opgeheven. Deze driekoppige commissie, opgericht in november, moest de rol van de UCI in de dopingaffaire rond Lance Armstrong onderzoeken en met aanbevelingen komen om het aanzien van het wielrennen te verbeteren. De commissie-Otton kon echter niet op steun rekenen van het mondiale antidopingbureau WADA en het Amerikaanse Usada.

De UCI gaat wel verder met de waarheids- en verzoeningscommissie, die vorige week in samenspraak met het WADA werd ingesteld. Dit nieuwe panel moet de dopingcultuur uit het verleden blootleggen en bovendien een amnestieregeling uitwerken voor renners die alsnog met een bekentenis komen.

Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen reageerde maandagavond teleurgesteld op het opheffen van de commissie-Otton. Hij geeft WADA de schuld. ,,Zij hebben ervoor gezorgd dat we die commissie moesten oprichten. Dat kostte handenvol geld. Maar toen ze zich realiseerden dat ze zelf ook onderwerp van onderzoek zouden zijn, hoefde het opeens niet meer. Jammer.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013