Frank Schleck voor jaar geschorst (3)

30 januari 2013

N i e u w bericht, meer informatie

LUXEMBURG (ANP) - Wielrenner Frank Schleck is wegens het gebruik van een verboden prestatiebevorderend middel voor een jaar geschorst. Dat heeft het Luxemburgse antidopingcomité (ALAD) woensdag bepaald. Omdat de straf met terugwerkende kracht ingaat, mag de oudste van de broers Schleck op 14 juli weer op de fiets stappen om aan wedstrijden mee te doen. Hij mist derhalve de Tour de France, die op 29 juni begint.

Schleck, derde in de Tour van 2011, werd afgelopen zomer na afloop van de 13e etappe van de Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van de plaspil xipamide. Dat vochtafdrijvend medicijn staat op de zwarte lijst, omdat het de toediening van dopingproducten zoals bijvoorbeeld testosteron kan camoufleren. Hij stapte meteen uit de koers.

Schleck is zich nog altijd van geen kwaad bewust en snapt niet hoe het afbraakproduct van xipamide in zijn urine is terechtgekomen. Dat kan volgens hem alleen per ongeluk zijn gebeurd of door boze opzet, 'vergiftiging'. De 32-jarige Luxemburger heeft 3 weken de tijd om bij het Hof van Arbitrage (CAS) beroep aan te tekenen tegen de uitsluiting. Zijn ploeg Leopard wilde woensdag nog niet reageren op de straf. De directie wil eerst de beweegredenen van ALAD bestuderen.

Schleck zelf zei teleurgesteld te zijn over het vonnis. ,,Ik denk dat het besluit me voor een jaar te schorsen te zwaar is, gezien ook het feit dat het comité toegeeft dat ik onbedoeld een verontreinigd product heb binnengekregen. Helaas zijn de regels van de UCI van dien aard dat je ook in zo'n geval schuldig kunt worden bevonden. Toch zie ik het als een positief aspect dat de rechters erkennen dat ik geen bedrieger ben.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013