Fuentes: heb niets met epo te maken (3)

30 januari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 3e alinea

MADRID (ANP/RTR) - De Spaanse dokter Eufemiano Fuentes ontkent dat hij iets te maken heeft met de vondst van epo in bloedzakken die bij hem in 2006 in beslag zijn genomen. De arts staat centraal in het proces rond de dopingaffaire Operación Puerto. Hij wordt beschouwd als spil in een netwerk dat met name wielrenners van bloeddoping voorzag.

Fuentes erkende woensdag op de tweede dag van het proces tegen hem en 4 vertrouwelingen dat er in acht van de 92 zakken sporen van epo waren aangetroffen. Hij zegt echter niets illegaals aan het bloed te hebben toegevoegd. ,,Ik heb er alleen legale conserveermiddelen bijgedaan. Dat er zo'n kleine hoeveelheid epo is aangetroffen, kan geen andere verklaring hebben dan dat het een overblijfsel is van een vorige behandeling.''

De betreffende bloedzakken werden gelinkt aan bekende wielrenners als Jan Ullrich, Ivan Basso en Alberto Contador. Die eerste twee werden voor hun aandeel in het schandaal geschorst. Fuentes staat echter niet terecht voor het verschaffen van doping, omdat de huidige anti-dopingwetten in 2006 nog niet bestonden. Wel wordt hij verdacht van 'misdaad tegen de volksgezondheid'.

Behalve de Spaanse arts staan ook zijn zus en drie voormalige ploegleiders terecht. Hen hangt alle vijf een celstraf van 2 jaar boven het hoofd. Op dinsdag gaf Fuentes al toe niet alleen wielrenners, maar ook andere sporters in zijn klantenkring te hebben gehad. Namen noemde hij toen niet.

Rechter Julia Santamaria zei woensdag dat ze hem ook niet zou verplichten om namen te noemen, omdat dat hun rechten zou schaden. Dat lapte hij echter aan zijn laars door Javier Gomez, de huidige voorzitter van de Spaanse bond van profwielrenners, als klant te noemen.

Fuentes benadrukte daarnaast geen van zijn klanten in gevaar te hebben gebracht. ,,Geen enkele atleet heeft me ooit verteld met gezondheidsklachten te kampen en er is nooit over mij geklaagd.'' Ook pleitte hij zijn zus vrij. Zij zou nooit een bloedtransfusie hebben toegepast of bloedzakken hebben vervoerd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013