'Tijd voor openheid over doping bij Rabobank' (2)

23 februari 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (ANP) - Wielrenners en leidinggevenden van het voormaliger wielerteam van Rabobank moeten naar buiten treden over het dopinggebruik binnen de ploeg. Die oproep doet Stefan Matschiner zaterdag in NRC Handelsblad. De voormalig atleet en sportmanager was spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma.

,,Iedereen die daar gewerkt heeft, moet eindelijk eens vertellen dat er bij Rabobank georganiseerd doping werd gebruikt'', aldus Matschiner, die in de krant bevestigt dat meerdere Raborenners, onder wie Thomas Dekker en de Deen Michael Rasmussen, klant bij hem waren.

In het vraaggesprek met NRC vertelt Matschiner hoe hij tijdens de Ronde van Frankrijk in 2005 bloedzakken afleverde bij teamarts Geert Leinders van Rabobank. ,,Ik heb Leinders gebeld, en toen kwam hij naar buiten'', zegt Matschiner. ,,Ik had twee bloedzakken bij me, hij wilde er maar één hebben. Hij heeft me het volle bedrag betaald: 1000 euro.''

Matschiner wil niet spreken over renners die hun dopinggebruik nog niet zelf hebben opgebiecht. ,,Ik wil geen sporters verraden. Ik doe alleen een oproep aan de Raborenners die klant bij mij waren. Ze moeten nu eindelijk eens zeggen: ik heb ook gedoped.''

Oud-renner Michael Boogerd ontkent dat hij doping heeft gebruikt in zijn loopbaan. Hij gaf eerder wel toe dat hij rekeningen van Matschiner heeft ontvangen en die ook heeft betaald. Volgens Boogerd was dat voor vitaminen. Matschiner trekt dat in twijfel. ,,Misschien moet u het Michael nog eens vragen. Er waren waarschijnlijk veel rekeningen. En ik denk dat je daar héél veel vitaminen voor kunt kopen'', zegt Matschiner.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013