Hockeyer Mahieu jaar geschorst wegens doping (3)

25 februari 2013

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

NIEUWEGEIN (ANP) - Hockeyer Jesse Mahieu is door hockeybond KNHB voor een jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels. Dat heeft competitiemanager Guido Davio maandag bevestigd. Bij de aanvoerder van hoofdklasser Pinoké werden in september na het duel met SCHC sporen gevonden van de verboden producten cocaïne en MDMA. Hij vroeg geen contra-expertise aan.

Voor een positieve test staat in principe een schorsing van 2 jaar, maar de tuchtcommissie hield het bij 1 jaar met terugwerkende kracht vanaf 11 oktober 2012. Mahieu kwam maandag met zijn verhaal naar buiten in Het Parool. Daarin meldt hij ook dat hij door zijn club Pinoké is ontslagen.

In een persverklaring liet Mahieu weten de straf te accepteren. ,,Zoals iedereen hopelijk begrijpt ben ik erg verdrietig en ontzettend teleurgesteld in mijzelf. De consequenties aanvaard ik en ik steek de hand in eigen boezem. Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan iedereen die Pinoké een warm hart toedraagt.''

Mahieu (34) kwam 50 keer uit voor de Nederlandse ploeg. Bij de Olympische Spelen van Athene 2004 behaalde hij zilver met Oranje. Na het WK in 2006 was zijn interlandloopbaan voorbij.

In Het Parool gaf hij aan dat hij de verboden drugs had gebruikt op een feestje voor het begin van het seizoen in de hoofdklasse. De Amsterdammer was sinds oktober 2012 al voorlopig geschorst. Hij was bovendien uitgeschakeld door een ernstige rugblessure.

,,Ik wil nog wel even kwijt dat mijn dubbele hernia in mijn rug geen leugen is'', gaf hij te kennen. ,,Op dit moment wordt er gekeken naar een behandeling en wens ik in stilte te werken aan mijn herstel.''

De hockeybond brengt in principe de uitspraken van de tuchtcommissie zelf niet met persberichten naar buiten. De KNHB maakte evenmin melding van de positieve test van Mahieu. De hockeybond hechtte er meer waarde aan dat de dopingzondaar zelf met zijn verhaal naar buiten zou komen.

Mahieu kwam in februari 2006 al eens groot in het nieuws als slachtoffer van zinloos geweld. Hij werd destijds vlak voor zijn huis in Amsterdam door een tiener in zijn dijbeen gestoken nadat hij een groepje van vier jongeren had aangesproken die aan het rommelen waren met zijn scooter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013