Justitie doet weer mee in zaak-Armstrong (3)

22 februari 2013

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

NEW YORK (ANP) - De federale overheid in de Verenigde Staten is er nu toch van overtuigd dat de ontmaskerde wielerkoning Lance Armstrong zich schuldig heeft gemaakt aan liegen en bedriegen. Daarom heeft het ministerie van Justitie zich gevoegd in een civiele fraudezaak tegen de Texaan, die eerder dit jaar grootschalig en langdurig gebruik van doping opbiechtte.

Ex-wielrenner en landgenoot Floyd Landis, die als voormalig ploeggenoot van Armstrong bij US Postal eerder al het gebruik van verboden middelen bekende, heeft de zaak tegen zijn voormalige kopman al in juni 2010 onder embargo aangespannen. Hij heeft als 'klokkenluider' recht op 25 procent van de totale schadeclaim tegen Armstrong, die mogelijk richting 100 miljoen dollar gaat (75 miljoen euro).

Overheidsbedrijf US Postal stak als hoofdsponsor tussen 1999 en 2004 rond 30 miljoen dollar in het wielerteam van Armstrong en de Belgische ploegleider Johan Bruyneel. Als in de civiele rechtszaak kan worden aangetoond dat Armstrong en zijn handlangers de overheid met hun dopingprogramma bewust hebben misleid en daardoor veel schade hebben berokkend, heeft de eisende partij onder Amerikaanse wetgeving recht op drie keer het geïnvesteerde bedrag als schadevergoeding.

De federale overheid deed jarenlang justitieel onderzoek naar de vermeende misdrijven van Armstrong. Zonder uitleg en zonder aanklacht werd de fraudezaak in februari 2012 gesloten.

Armstrong heeft volgens persbureau Bloomberg in zijn loopbaan meer dan 214 miljoen dollar verdiend met salarissen, prijzengeld, sponsorcontracten en andere activiteiten. ,,Het was één grote leugen'', zo omschreef hij vorige maand bij tv-ster Oprah Winfrey zijn sportieve leven. De voormalige sportheld gaf toe dat hij tal van verboden middelen had gebruikt. Hij heeft onder meer al zijn zeven tourtitels moeten inleveren en is levenslang geschorst.

Tegen Armstrong zijn na zijn opzienbarende bekentenissen al verscheidene schadeclaims ingediend, onder meer door een sponsor die meer dan 12 miljoen dollar aan premies terugeist. Een Britse krant wil 1,2 miljoen euro van hem hebben na een eerder aan de Amerikaan betaalde schadevergoeding wegens laster.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013