'Onderzoek Erik Dekker in prullenbak' (2)

2 april 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (ANP) - Het onderzoek waarmee oud-wielrenner Erik Dekker in 1999 werd vrijgepleit van doping hoort volgens hematoloog Jo Marx in de prullenbak. Dat zegt de inmiddels gepensioneerde Marx dinsdag in de Volkskrant.

,,Wetenschappelijk stelde dit onderzoek niets voor. Dit was helemaal geen wetenschappelijk onderzoek. Dit was een heel toegepast onderzoek met zeer gebrekkige middelen. Werk dat in de prullenbak hoort. In mijn vakgebied geldt de regel: als je iets niet kunt publiceren bestaat het niet. Dit onderzoek bestaat dus niet.''

Bij Dekker was toentertijd een te hoge hematocrietwaarde vastgesteld, wat kan duiden op doping. De commissie-Marx sprak Dekker vrij omdat de dopingcontroleur bij het bloed prikken het stuwbandje te lang om de arm van de renner zou hebben laten zitten. Dat zou de te hoge waarde hebben veroorzaakt.

Achteraf was het volgens Marx te stellig om te concluderen dat Dekker geen dope had gebruikt. ,,Juridisch correct was dat we epo-gebruik niet konden aantonen.''

Dinsdagmiddag worden de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek van alle Nederlandse wielerploegen, waarbij aan alle werknemers is gevraagd of ze verboden middelen hebben gebruikt. Ook oud-Raborenner Dekker, die ploegleider is bij Blanco, is ondervraagd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013