Nieuwe dopingbekentenissen blijven uit (3)

2 april 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 3e alinea

NIEUWEGEIN (ANP) - De vragenlijsten die alle werknemers van de grote Nederlandse wielerploegen en wielerbond KNWU hebben moeten invullen, hebben geen nieuwe dopingbekentenissen opgeleverd. Dat hebben de ploegen en de KNWU dinsdag naar buiten gebracht.

De ploegen (Blanco, Vacansoleil-DCM en aanvankelijk ook Argos-Shimano) hadden naar aanleiding van een reeks dopingschandalen in de wielersport een gezamenlijke aanpak afgesproken met een gelimiteerde strafmaat bij overtredingen van de dopingregels die stammen van voor 1 januari 2008. De Duitse ex-Raborenner Grischa Niermann, in dienst als ploegleider bij de KNWU, bekende epogebruik en werd zoals afgesproken voor een half jaar op non-actief gesteld.

Datzelfde overkwam ploegleider Rudi Kemna van Argos. Zijn ploeg hanteerde dezelfde strafmaat, maar teambaas Iwan Spekenbrink benadrukte dat die maatregels los stond van het dopingconvenant waaruit hij zich op het laatste moment terugtrok. Spekenbrink miste een toekomstvisie in het plan. Opmerkelijk genoeg houden de andere ploegen vol dat de straf voor Kemna wel een gevolg is van gemaakte afspraken.

De KNWU stelt in een verklaring pas meer algemene conclusies te trekken als de uitkomsten van het onderzoek van de onafhankelijke Commissie Anti Doping Aanpak bekend zijn. Die commissie, onder leiding van ex-minister Winnie Sorgdrager, werd in december ingesteld op initiatief van de wielerbond en NOC*NSF.

De commissie voert vertrouwelijke gesprekken met (oud-)renners en betrokkenen om zo de dopingcultuur die de wielersport kende in beeld te brengen en naar oplossingen te zoeken. Begin juni worden de uitkomsten verwacht.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013