Wielrenner Kaikov voorlopig geschorst (2)

11 april 2013

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - De internationale wielerunie (UCI) heeft de Russische wielrenner Valeri Kaikov voorlopig geschorst. Bij de Europese kampioenschappen op de baan (ploegachtervolging) zijn sporen gevonden van het verboden middel GW1516. Zijn ploeg Roesvelo, het reserveteam van Koetasja, heeft hem meteen op non-actief gezet.

Kaikov (24) zal zich moeten verantwoorden tijdens een hoorzitting van de Russische wielerfederatie. Hij mag nog een contra-expertise aanvragen.

Het mondiale antidopingbureau (WADA) plaatste GW1516 in 2009 op de lijst van de verboden middelen. Het product is alleen nog op de zwarte markt verkrijgbaar. In 2006 stopte de farmaceutische fabrikant de ontwikkeling en productie van het middel omdat het kankerverwekkend zou zijn.

GW1516 werd oorspronkelijk gebruikt om vet in plaats van koolhydraten in spieren te verbranden, waardoor onder meer de waarde van het cholesterol in het bloed verbeterde.

Kaikov is de tweede Russische wielrenner die binnen een week voorlopig is geschorst wegens een positieve dopingtest. Zondag kreeg Alexander Serebrijakov (Euskatel-Euskadi) een startverbod nadat hij hem het gebruik van epo was ontdekt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013