Kreuziger met Nederlandse hulp naar zege

14 april 2013

AMSTEL GOLD RACE

VALKENBURG (ANP) - Met de toppers in aantocht waagde Roman Kreuziger het zondag in de vernieuwde Amstel Gold Race erop. Zes kilometer voor de streep - niet bovenop getrokken maar iets voorbij de Cauberg - viel de 26-jarige Tsjech aan. Nu eens van achter uit de groep, zoals zijn ploegleider Steven de Jongh hem na twee eerdere pogingen op het hart had gedrukt. Niet veel later, na een vergeefse poging van wereldkampioen Philippe Gilbert het gat dicht te rijden, schreef Kreuziger voor het eerst een klassieker op zijn naam.

De vreugde was groot bij het dit jaar nog niet bepaald verwende Saxo Bank. ,,Dit is de mooiste dag van het jaar'', jubelde De Jongh, opgepikt door teambaas Bjarne Riis nadat hij na een dopingbekentenis afgelopen najaar bij Team Sky moest vertrekken. De zege van Kreuziger had nog een Nederlands tintje. Karsten Kroon had zich als gids opgeworpen in de koers die hij als zijn broekzak kent. Dat was opmerkelijk omdat Kroon op 6 februari ernstig in de kreukels lag na een val in de Ronde van Qatar: een afgescheurde pees in een van de knieën was het zwaarste letsel. ,,Die arts zei: het duurt 3 maanden voordat je weer op een fiets kunt zitten.'' Maar Kroon startte al op 18 maart in de Ronde van Catalonië en voelde zich langzaam weer coureur.

Dat kwam goed uit. Kroons parcourskennis was nodig. ,,We hielden ook hem in het begin uit de wind. Karsten moest fit zijn om zo lang mogelijk Kreuziger bij te kunnen staan'', vertelde De Jongh, die vooraf al zijn vertrouwen uitsprak in de van Astana overgekomen Tsjech. Kroon hield zijn werkzaamheden vol tot na de Keutenberg, op zo'n 30 kilometer voor de streep. ,,De kramp schoot erin.''

Op dat moment was de Spanjaard Mikel Astarloza de eenzame koploper en Pieter Weening de eerste achtervolger. De Fries van Orica-GreenEdge kreeg gezelschap van onder anderen de Blanco-renners Lars Petter Nordhaug en David Tanner. Na de op één na laatste beklimming van de Cauberg kwamen zeven man voorop samen.

Kreuziger liet zijn medevluchters nog voor de laatste keer Cauberg achter. Met de finishstreep een kleine 2 kilometer na de top, leek het een lastig verhaal te worden. Maar Gilbert, met snelle mannen als Simon Gerrans en Alejandro Valverde in aantocht, kreeg het gat naar de Tsjech niet dicht. Van topfavoriet Peter Sagan werd het laatste uur zelfs niets vernomen; hij werd 36e.

Kreuziger, al eens vijfde in 2010 en vierde in Luik-Bastenaken-Luik een jaar later, bleek een zelfverzekerde winnaar. ,,Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Deze ploeg heeft vertrouwen in me en ik bewijs dat ze daarin gelijk hadden.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013