'Nog zeker 2 Nederlandse renners bij Fuentes' (2)

13 april 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

BREDA (ANP) - De Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes had nog minstens twee Nederlandse renners in zijn klantenkring. Dat zegt arts Berend Nikkels zaterdag in een interview met het AD. De namen van de twee zijn nog niet bekend. Nikkels heeft zo'n tien coureurs begeleid en geadviseerd bij het gebruik van verboden middelen.

Fuentes was de spil in een dopingnetwerk in Spanje. Eerder werd al bekend dat Thomas Dekker en Remmert Wielinga klant bij hem waren. Volgens Nikkels hebben de twee andere Nederlanders geen codenaam bij Fuentes, zoals gebruikelijk was. ,,Omdat ze geen transfusies hebben ondergaan, ze hebben er alleen epo gekocht.'' Namen mag hij niet noemen vanwege zijn beroepsgeheim.

Volgens Nikkels wist de top van de voormalige Raboploeg alles over doping in het team. ,,Je had bij Rabo drie categorieën. De knechten die mochten niks. Je had meesterknechten, en daarbij werd zo gedaan (kijkt door de vingers). En je had de top. Die werden gefaciliteerd. Drie, vier man. Theo de Rooij bedacht er rond 2000 het begrip 'successenrisico' voor.''

Nikkels zegt dat je nu nog steeds epo kunt gebruiken zonder gepakt te worden. ,,Als je het in microdoses neemt, blijf je onder de radar. Als je het maar continu doet. Als je er een tijd mee stopt, zie je dat in je bloedbeeld.'' Hij krijgt ook nog steeds verzoeken van renners.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013