'Clenbuterol kan dopingcontrole beïnvloeden' (2)

16 april 2013

DOPING EN SPORT

N i e u w bericht, meer informatie

WAGENINGEN (ANP) - Het illegale gebruik van clenbuterol in de veeteelt kan van invloed zijn op de uitslag van dopingcontroles in de sport. Dit blijkt uit een onderzoek van Rikilt, het onderzoeksinstituut van de universiteit van Wageningen.

Rikilt en een aantal collega-instituten kregen van wereldvoetbalbond FIFA opdracht tot het onderzoeken van vlees- en voedselmonsters in Mexico. De FIFA besloot hiertoe naar aanleiding van de vijf positieve dopingcontroles van Mexicaanse internationals in de aanloop naar de Gold Cup in juni 2011. Volgens de bond hadden de spelers vervuild vlees gegeten.

De instituten onderzochten monsters die afkomstig waren van het hotel in Mexico waar de voetbalteams logeerden tijdens het WK voor spelers onder 17 jaar. Rikilt analyseerde 47 monsters. In 14 van deze monsters werd clenbuterol aangetroffen.

Een ander instituut onderzocht 208 urinemonsters en vond in 109 daarvan clenbuterol. Bij slechts 5 van de 24 teams werd geen clenbuterol aangetroffen. Tenminste één van deze teams was op een strikt vleesvrij dieet gezet.

De Spaanse wielrenner Alberto Contador werd in 2010 tijdens de Tour betrapt op het gebruik van clenbuterol. Hij weet die positieve test ook aan het eten van vervuild vlees. Maar na een lange procedure werd hij toch voor 2 jaar geschorst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013