WADA twijfelt over beroep in zaak-Fuentes (2)

1 mei 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP/RTR) - Wereldantidopingbureau WADA twijfelt nog of het in beroep gaat tegen de uitspraak van dinsdag in het geruchtmakende dopingproces Operación Puerto. De Spaanse dokter Eufemiano Fuentes, rond wie de zaak draaide, werd tot een celstraf veroordeeld, maar tot grote teleurstelling van de WADA worden de documenten en zakken met bloed die als bewijsmateriaal dienden in het proces vernietigd.

,,Juist om toegang tot dit bewijsmateriaal te krijgen, is het WADA bij de zaak betrokken'', zei directeur David Howman. Hij voegde daaraan toe dat het antidopingagentschap de uitspraak gaat bestuderen en dan zal beslissen of het in beroep gaat. Dat kan nog tot 17 mei.

Het Spaanse antidopingbureau AEA gaat in ieder geval in beroep tegen de uitspraak. Rechter Julia Patricia Santamaria beriep zich in haar weigering op het recht op privacy van de sporters. Fuentes stond namelijk niet terecht omdat hij zo'n 200 sporters, vooral wielrenners, van doping had voorzien, maar omdat hij de gezondheid van tientallen van hen in gevaar zou hebben gebracht. Hij kreeg in Madrid een celstraf van een jaar, maar die hoeft hij vanwege zijn blanco strafblad niet uit te zitten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013