Murray: Operación Puerto is Operatie Doofpot

1 mei 2013

WIELRENNEN EN DOPING

LONDEN (ANP) - Olympisch tenniskampioen Andy Murray kan geen enkel begrip opbrengen voor de beslissing van een Spaanse rechter om het bewijsmateriaal in de Operación Puerto te laten vernietigen.

,,Dit is erger dan een grap. Is dit de grootste doofpotoperatie in de sportgeschiedenis? Waarom zou de rechter bevelen dat bloedzakken worden vernietigd? Doofpot'', twitterde de Schotse vedette na de uitspraak van een rechter dinsdag in Madrid om 211 bloedzakken te laten vernietigen die in 2006 bij dopingdokter Eufemiano Fuentes werden aangetroffen.

Algemeen wordt aangenomen dat Fuentes niet alleen met topwielrenners zoals Jan Ullrich en Ivan Basso samenwerkte, maar ook tennissers, boksers, voetballers en atleten tot zijn klanten mocht rekenen. Door de beslissing van de Spaanse rechter wordt antidopinginstanties zoals het WADA het recht ontzegd om de bloedzakken verder te onderzoeken. De identiteit van de betrokken sporters blijft dus geheim.

Het Spaanse antidopingagentschap heeft wel al te kennen gegeven de uitspraak van de rechter te zullen aanvechten. Ook het WADA onderzoekt of er een beroepsprocedure volgt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013