Bewijsmateriaal Fuentes wordt vernietigd (2)

30 april 2013

DOPING EN WIELRENNEN

MADRID (ANP/EFE) - De documenten en zakjes bloed die als bewijsmateriaal dienden in het proces tegen dopingarts Eufemiano Fuentes worden vernietigd. Dat bepaalde rechter Julia Patricia Santamaria dinsdag in Madrid nadat ze haar oordeel had geveld. Fuentes kreeg een jaar gevangenisstraf opgelegd.

Spaanse dopingjagers en het wereldantidopingbureau WADA wilden de ongeveer 200 bloedzakken, die in 2006 werden aangetroffen bij Fuentes, ter beschikking krijgen om zo dopingzondaars te kunnen aanpakken. In een vroeg stadium werden namen van tal van wielrenners bekend die klant waren bij de in bloedtransfusies gespecialiseerde Fuentes, maar de arts zou zeker 200 atleten uit tal van sporttakken als klant hebben gehad. De rechter beriep zich in haar weigering op het recht op privacy van de sporters.

Het mondiale antidopingbureau WADA heeft 10 dagen om in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter.

De Spaanse wielerbond RFEC liet in een eerste reactie weten het vonnis respecteren, maar sprak wel zijn onvrede uit. ,,Omdat het verzoek om de bloedzakken af te staan voor verdere dopingprocessen niet is ingewilligd.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013