Succesvol sprinter in woelige tijden

24 juli 2013

WIELRENNEN EN DOPING

RIJSWIJK (ANP) - Jeroen Blijlevens geldt als een van de beste sprinters die Nederland ooit heeft gehad. De inmiddels 41-jarige geboren Rijenaar won in zijn loopbaan etappes in de Giro (2), Tour de France (4) en Vuelta (5). Woensdag werd bekend dat Blijlevens in ieder geval in de Ronde van Frankrijk van 1998 hulp had gezocht in verboden middelen.

In een onderzoek van een Franse senaatscommissie kwam via hertests aan het licht dat tal van renners in de Tour van 1998 positief zijn geweest op het gebruik van epo. De feiten zijn verjaard maar voor Blijlevens, ploegleider bij Rabo-opvolger Belkin, is er mogelijk nog een pijnlijke consequentie.

Nadat hij eerder ploegleider was bij het vrouwenteam van Rabobank, werd hij eind vorig jaar overgeplaatst naar de mannentak. Blijlevens tekende dit voorjaar net als alle andere werknemers van de drie grote Nederlandse wielerploegen een verklaring van goed gedrag waarbij hij aangaf nooit met doping in aanraking te zijn geweest. Een biecht toen had hem slechts een schorsing van een half jaar en een boete gekost. Nu zal de sanctie zwaarder zijn, wellicht ontslag.

Blijlevens werd in 1994 prof bij TVM. Een jaar later boekte hij in Duinkerken zijn eerste ritoverwinning in de Tour en was zijn naam gevestigd. De drie daaropvolgende jaren won hij telkens een touretappe. In 1998 gebeurde dat in de vierde rit in Cholet. De Tour was al opgeschrikt door een omvangrijke dopingaffaire na een vondst van verboden middelen in de auto van een verzorger van Festina. Die ploeg werd al snel uit de koers gezet. Halverwege de Tour werd bekend dat er reeds in maart epo was gevonden in een auto van de TVM-ploeg. Daarop werden onder anderen ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors opgepakt. Toen de Tour Zwitserland aandeed, stapte Blijlevens af; zijn ploeggenoten volgden dat voorbeeld.

Blijlevens won in 1999 nog twee ritten in de Ronde van Italië en één in de Ronde van Spanje. In Frankrijk, waar de tourorganisatie schoon schip probeerde te maken, was zijn ploeg niet welkom. Daarna stapte hij over naar het Italiaanse Polti, maar de grote successen waren voorbij. Via Lotto-Adecco en Domo-Farm Frites beëindigde hij in 2004 zijn loopbaan bij Bankgiroloterij.

Een aantal jaren was Blijlevens commentator bij Eurosport; daarnaast was hij ploegleider bij amateurploeg Eurogifts. Vanaf 2010 vervulde hij die functie bij de ploeg rond Marianne Vos: eerst onder de naam Nederland Bloeit, in 2012 als Rabobank. Nog voor de bank het vertrek uit de wielersport aankondigde, was al bekend dat Blijlevens zou overstappen naar de mannen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013